Дата публікації:
19 серпня 2021
Кількість переглядів:
3973
Поділитися:

Сумський державний університет – у числі спеціально уповноважених державою установ, на базі яких проводяться іспити на визначення рівня володіння українською мовою.

З 16 липня 2021 року набрали чинності частини друга та третя статей 7 та 10 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», згідно з якими особи, які претендують на зайняття вакантних посад державної служби, інші особи, визначені Законом, які зобов’язані володіти українською мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків, повинні мати державний сертифікат про рівень володіння державною мовою.

Іспити, що проводяться онлайн, у межах своїх повноважень організовує Національна комісія зі стандартів державної мови. Усім, хто бажає отримати державний сертифікат, для проходження іспиту потрібно зареєструватися на сайті Нацкомісії. Реєстрація включає і вибір учасником місця складання іспиту.

Обрати Сумський державний університет місцем проходження іспиту можуть не лише жителі області, але й інших регіонів.

Тут створені усі необхідні умови для зручного і безпечного складання іспиту. Пункт, де він проводиться, обладнаний робочими місцями з комп’ютерами, що підключені до Інтернету, якісними вебкамерами та мікрофонами. Інструктори, задіяні в організації та проведенні процедури оцінювання, пройшли відповідні онлайн-навчання. Протягом серпня іспити проводяться з понеділка по п’ятницю тричі на день. За одну сесію СумДУ може одночасно прийняти 17 осіб.

Перед початком іспиту для учасників проводиться інструктаж. Далі вони упродовж півгодини виконують письмові та усні завдання. Результати оцінювання розміщуються в особистих кабінетах учасників через два тижні.

Оцінюється рівень володіння державною мовою за європейською шкалою: А1, А2, B1, B2, C1 та C2, де А1 – елементарний рівень і С2 – рівень носія мови.

Станом на 18 серпня свій рівень знань державної мови на базі СумДУ перевірили понад 200 учасників.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]