Дата публікації:
22 жовтня 2021
Кількість переглядів:
1953
Поділитися:

21 жовтня вчена рада Сумського державного університету підбила підсумки роботи у 2020-2021-му та визначила основні завдання на 2021-2022 навчальний рік щодо формування контингенту осіб, які навчаються за усіма освітніми та освітньо-науковими рівнями, курсами, формами навчання.

Загалом вчена рада позитивно оцінила результати вступної кампанії 2021 року. Відзначалося, що у порівнянні з 2019 роком прийом збільшився і за денною, і за заочною формами навчання. Зокрема, зростає контингент аспірантів та докторантів університету. Цього року СумДУ отримав на 12,5% більше місць державного замовлення на підготовку докторів філософії і за його обсягом – на третій позиції серед ЗВО України. Позитивним фактором є зростання контингенту аспірантів із числа іноземців.

Як наголосив голова вченої ради, почесний ректор СумДУ Анатолій ВАСИЛЬЄВ, тренд вишу світового рівня – це перевага контингенту аспірантури і магістратури над контингентом бакалавратури. Він акцентував увагу на доцільності розширення перспективних спеціальностей для підготовки аспірантів та магістрів, зокрема, медичних та ІТ-напрямку.

Вчена рада рекомендувала започаткування ліцензованих спеціальностей та нових освітньо-професійних і освітньо-наукових програм з урахуванням перспективи затребуваності фахівців на ринку праці у майбутньому, з огляду на тенденцій розвитку суспільства до неоіндустріалізації, впровадження концепції Індустрії 4.0, розвитку ІТ-технологій, вирішення екологічних проблем тощо.

Зокрема, з 2022-2023 рр. планується започаткувати підготовку студентів університету за такими спеціальностями, освітніми програмами: на рівні  бакалавратури: «Інформаційні системи та технології», «Кіберспорт і комп’ютерний геймінг», «Середня освіта: Англійська і німецька мова», «Середня освіта: Історія», «Туризм», «Інженерія програмного забезпечення»; Правоохоронна діяльність», на рівні магістратури: «Фізична терапія, ерготерапія», «Кібербезпека», «Психологія», «Менеджмент соціокультурної діяльності», «Політологія».

Підсумовуючи розгляд питання, ректор СумДУ Василь КАРПУША зазначив, що масштаб університету говорить про його спроможність і наявність потенціалу для розширення надання освітніх послуг, збільшення контингенту здобувачів освіти. Ректор нагадав про важливість в карантинних умовах пошуку нових сучасних форм профорієнтаційної роботи серед абітурієнтів з використанням усіх можливих онлайн-ресурсів СумДУ, більш активне використання аудіовізуальних форматів презентації спеціальностей та освітніх програм,  зокрема шляхом підготовки для кожної освітньої програми «візитної картки» з описом найбільш показових фактів, які рекламують освітню програму, описом інноваційності освітньої програми, можливостей академічної мобільності, поєднання навчання з працевлаштуванням в потужних компаніях, представленням здобутків науково-педагогічних працівників та студентів у рамках освітньої програми тощо.

Також вчена рада розглянула стан стратегії розвитку бібліотеки та її вплив на якість освітньо-наукової діяльності університету, шляхом таємного голосування прийняла кадрові питання про обрання на посади завідувачів, професорів та доцентів кафедр.

Крім того, на вченій раді було схвалено нову редакцію Статуту та Правил внутрішнього розпорядку Сумського державного університету з наданням відповідних рекомендацій Конференції трудового колективу університету.

Серед інших документів нормативної бази університету, які були затверджені вченою радою:

- Порядок проведення конкурсного відбору при заміщенні вакантних посад науково-педагогічних працівників Сумського державного університету та укладання з ними трудових договорів (контрактів) (версія 09);

- Положення про преміювання співробітників СумДУ за керівництво науковою роботою студентів та школярів, які активно займаються науковою діяльністю;

- Положення про стимулювання структурних підрозділів та працівників університету, що виконують обов’язки голів Наукового товариства студентів (слухачів), аспірантів, докторантів і молодих вчених інститутів (факультетів), щодо розвитку наукової діяльності студентів;

- Положення про організацію та проведення пошукової оптимізації сайтів Сумського державного університету;

- Положення про порядок проведення технологічного аудиту об’єктів права інтелектуальної власності у Сумському державному університеті,

що мають велике значення для стимулювання зусиль співробітників та студентів, структурних підрозділів щодо активізації діяльності за відповідними напрямами.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]