Дата публікації:
07 лютого 2022
Кількість переглядів:
2146
Поділитися:

4 лютого на конференції трудового колективу було підбито підсумки діяльності Сумського державного університету у 2021 році та визначено план розвитку на 2022 рік.

Ректор Василь КАРПУША представив детальний аналіз діяльності університету, відзначив успішний розвиток більшості складових, наголосив, що результати досягнуті наполегливими та злагодженими зусиллями усього колективу.

«Внесок у розвиток університету у своїй частині зробили всі категорії співробітників, забезпечивши зростання основних показників освітньо-наукової діяльності, підвищення фінансової спроможності, розширення  матеріально-технічної бази. Працівники на високому рівні створюють комфортні умови роботи в університеті, надають широкий спектр інформаційно-комунікаційних, медичних, спортивних, соціальних та інших послуг», - підкреслив Василь КАРПУША.

На переконання ректора, ключовим елементом забезпечення розвитку закладу, передумовою успішного виконання функцій та рушієм якісних перетворень на шляху до формування ідеології університету дослідницького типу є якраз високий рівень кадрового потенціалу.

Серед основних здобутків минулого року керівник визначив позиції СумДУ в міжнародних та національних рейтингах: університет став одноосібним лідером серед ЗВО України у міжнародному рейтингу Times Higher Education (позиція 501-600 у світі), покращилися позиції за окремими галузями цього рейтингу («Інженерія» - 1 місце серед ЗВО України), СумДУ посів друге місце серед ЗВО України у міжнародному рейтингу UI Greenmetric.

Було відзначено активний розвиток освітньої діяльності. У 2021 році 8 освітніх програм СумДУ  пройшли процедуру акредитацію НАЗЯВО, із них 4 програми отримали статус «Зразкова». При цьому, частка акредитованих у СумДУ освітніх програм як «Зразкова» більш ніж в 10 разів перевищує аналогічний середній показник по державі.

У 2022 році в університеті започатковується 6 нових освітньо-професійних програм на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти та 4 освітньо-професійні програми на другому (магістерському) рівні вищої освіти.

Вагомі досягнення демонструють здобувачі вищої освіти.  У 2021 році студенти СумДУ вибороли найбільшу за всі роки кількість призових місць (131 місце) на Всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт, що вже понад 10 років є найвищим показником серед ЗВО України.

Активно розвивається науково-дослідна діяльність. Однією з перемог 2021 року стали результати Державної атестації ЗВО у частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності. За чотирма напрямами СумДУ увійшов до кваліфікаційної групи А: «Гуманітарні науки та мистецтво», «Суспільні науки», «Математичні науки та природничі науки», «Технічні науки» та до групи В – за напрямом «Біологія та охорона здоров’я». Такі показники забезпечили СумДУ лідерство серед усіх ЗВО України.

Одним із пріоритетних напрямів діяльності університету ректор назвав інтернаціоналізацію. СумДУ має власну активну позицію щодо існуючих викликів динамічного та швидкозмінного глобального простору, працює над посиленням інституційної конкурентоспроможності у національному та міжнародному академічному середовищі, розвиває власний багатонаціональний та мультикультурний профіль. Так, у 2021 році університетом започатковано 30 нових формалізованих партнерств і підписано відповідні угоди про довгострокове міжнародне співробітництво. Активно реалізуються грантова діяльність і академічна мобільність.

Підсумовуючи доповідь, ректор наголосив, що здобутки університету засвідчують правильність обраної стратегії діяльності.

«Маю надію, що і наступного року ми робитимемо все, щоб гордість за університет була підкріплена його подальшим успішним розвитком», - підкреслив Василь КАРПУША.  

Конференція трудового колективу Сумського державного університету одностайно визнала роботу ректора по забезпеченню розвитку й діяльності закладу задовільною.

Другим питанням порядку денного конференції стала доповідь голови представницького органу профспілкових організацій університету Валентини БОРОВИК «Про виконання колективного договору між адміністрацією та профспілковими організаціями Сумського державного університету за 2021 рік та затвердження колективного договору на 2022-2025 роки».

Про зміни та доповнення до редакції Статуту Сумського державного університету присутнім розповів голова вченої ради Анатолій ВАСИЛЬЄВ. Крім того, на конференції було затверджено кадрові зміни до складу вченої ради університету.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]