Дата публікації:
22 лютого 2022
Кількість переглядів:
1535
Поділитися:

У Сумському державному університеті кожен здобувач освіти, працівник чи просто бажаючий може пройти курси з вивчення української мови.

Про це у Міжнародний день рідної мови, що відзначається 21 лютого, регіональному телеканалу «Суспільне Суми» розповів директор департаменту по роботі з персоналом і підготовці науково-педагогічних кадрів Дмитро ЦИГАНЮК.

«Українську мову в нас вчать різні категорії слухачів. Перша – це наші студенти, майбутні студенти, підготовче відділення з числа іноземців. Вони навчаються в лінгвістичному центрі слов’янських мов, який функціонує у нашому університеті вже більше 10 років. Це студенти з понад 10 країн, в основному –   Азії та Африки: з Індії, Палестини, Лівану, Танзанії, Нігерії, Чаду», - повідомив Дмитро ЦИГАНЮК.

У центрі розвитку кадрового потенціалу, зазначив директор департаменту, удосконалити свій рівень української мови мають можливість  службовці, викладачі університету й усі охочі. До речі, серед слухачів – жителі інших регіонів, приміром, Одеси, Харкова, Львова, Мукачева.

«Минулого року, наприклад, понад 300 осіб пройшли навчання на наших курсах з української мови. Це і бізнес-лінгвістика, і українська мова – помічник кожному на щодень. Також в університеті діє єдиний в місті Суми центр тестування на знання української мови, де можна скласти іспит і отримати сертифікат для виконання службових обов’язків або для отримання громадянства», - наголосив Дмитро ЦИГАНЮК.

Сумський державний університет – у числі спеціально уповноважених державою установ, де проводяться іспити на визначення рівня володіння українською мовою, які у межах своїх повноважень організовує Національна комісія зі стандартів державної мови.

За словами Дмитра ЦИГАНЮКА, жителі Сум непогано знають рідну мову, разом з тим, багато людей прагнуть удосконалити свій рівень володіння нею, тому університетські програми з вивчення української мови користуються популярністю.

«Мова – душа кожної національності, її святощі, її найцінніший скарб», - писав Іван Огієнко.

Тож, вивчаймо, бережімо, плекаймо, зі щирістю шануймо українську мову!

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]