Дата публікації:
19 квітня 2022
Кількість переглядів:
2000
Поділитися:

Ми продовжуємо серію публікацій з розповідями наших іноземних студентів про те, як змінилося їх життя після воєнного вторгнення. Герой цього інтерв’ю – Мозес, студент шостого курсу Медичного інституту Сумського державного університету з Нігерії.

«Я жив в Україні п’ять років, і в моєму університеті достатньо хороші освітні стандарти. Це одна з тих речей, які мені в ньому подобаються», - говорить Мозес і висловлює сподівання повернутися в Україну.

Як ти дізнався, що Росія напала на Україну? Якими були твої думки?

Вранці, 24 лютого, між п’ятою і шостою годиною ранку, ми почули, що почали бомбити столицю і зрозуміли, що війна вже тут. Ми усвідомили, що це не брехня. Це був день, коли Росія атакувала Україну. Я злякався. Я справді боявся. Ми не знали, що буде далі, особливо, коли дізналися, що на Суми напали. Тоді наша напруженість зросла.

Чи відчували побутові труднощі через війну? Чи допомагав університет тобі та твоїм друзям під час війни? Хтось з вами спілкувався?

Побутових труднощів у мене не було. Університет нам допомагав. Годували всіх, хто цього потребував. І давали воду навіть тоді, коли води не було. Усі були завжди на зв’язку. Як керівник студентської спілки, я час від часу спілкувався з кураторами. І вони нас постійно заспокоювали та допомагали в усьому.

Як дізналися, що буде евакуація? Як був організований процес евакуації?

У своєму акаунті в DoT. Я дізнався, що буде евакуація від мого посольства. Я спілкувався з керівництвом університету і з посольством. А далі ми дізналися про «зелений коридор» із Сум. Потім треба було просто чекати, поки університет надасть транспорт. Посольство Нігерії разом з керівництвом університету організували евакуацію і ми знали, що нас врятують.

Чи хотів би продовжити навчання в СумДУ? За чим зараз найбільше сумуєш?

Обов’язково хотів би продовжити навчання в СумДУ. Я навчаюся на шостому курсі, тож втрачу багато, якщо завершу навчання зараз. А сумую я, напевне, за  міжкультурними подіями між українцями та моїми співгромадянами. Це одна з речей, за якою сумую найбільше. У мене є друзі в Сумах, і я дуже хотів би їх побачити знову.

Що б ти хотів побажати СумДУ та Україні особливо?

Хочу побажати СумДУ та Україні сил, щоб пережити ці часи. Впевнений, що Україна вийде переможницею. Що країна не буде зруйнована і дух солідарності не згасне. Я знаю, що СумДУ знову підніметься. Я знаю, що Україна знову розквітне.       

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]