Дата публікації:
26 квітня 2022
Кількість переглядів:
2086
Поділитися:

21-22 квітня відбулося засідання вченої ради Сумського державного університету, на якому було розглянуто питання функціонування і розвитку закладу в умовах воєнного стану.

Про діяльність університету та основні завдання учасників засідання поінформував ректор СумДУ Василь КАРПУША. Він повідомив, що у зв’язку із воєнним станом було змінено формат роботи, зокрема, внесено низку змін до нормативної бази. Разом з тим, університет упевнено дивиться в майбутнє, проводиться широка профорієнтаційна робота, реалізовуються науково-дослідні проєкти, нарощується публікаційна активність. «Забезпечення максимальної якості освітнього процесу є пріоритетом освітньої діяльності і в сучасних складних умовах воєнного часу», – наголосив ректор.

Про поширення в університеті інноваційних технологій навчання учасників засідання поінформувала проректорка Інна ШКОЛЬНИК. Вона зосередила увагу на власній екосистемі навчальних ресурсів СумДУ, яка в умовах воєнного стану дозволяє якісно реалізовувати освітній процес. В університеті створено близько 900 дистанційних курсів, розроблено близько 2000 віртуальних тренажерів, понад 1000 відеоматеріалів, близько 210 тисяч тестових завдань тощо. «Наш університет був, є і, я впевнена, що буде лідером в Україні з поширення інноваційних технологій навчання», – наголосила Інна ШКОЛЬНИК.

В рішенні вченої ради йдеться про продовження імплементації інноваційних технологій при реалізації освітніх компонентів та створенні навчальних матеріалів на платформах електронного навчання університету як пріоритетних  для організації навчального процесу за всіма формами навчання. Також з метою поширення інноваційних технологій навчання під час проведення науково-методичних семінарів кафедр на системній основі здійснювати аналіз їх використання, а також сприяти обміну досвідом науково-педагогічних працівників, які використовують інноваційні технології.

Перший проректор СумДУ Сергій ЛЄОНОВ закликав присутніх звернути увагу на світові освітні онлайн-платформи, такі як: Coursera, Udemy та Edx, активно використовувати їх в освітньому процесі, а також як засіб підвищення кваліфікації викладачів – переймати досвід і розповсюджувати його в університеті.

Іще одне питання порядку денного вченої ради – стан та завдання щодо поширення інтеграції університету в світовий науково-освітній простір. Начальник управління міжнародного співробітництва Костянтин КИРИЧЕНКО зазначив, що у такий складний для України час посилена міжнародна діяльність є запорукою потужної підтримки для подолання існуючих викликів. Протягом останніх тижнів СумДУ вже отримав звернення близько 100 партнерських закладів із понад 30 країн світу. Закордонні ЗВО пропонують численні можливості академічної мобільності зі стипендіальним забезпеченням, продовжують терміни перебування тим, хто виїжджав до 24 лютого 2022 року, відкривають доступ до використання сучасних навчальних і дослідницьких напрацювань, забезпечують гуманітарною допомогою тощо. Наразі також опрацьовується можливість прямої фінансової підтримки.

Разом з тим,  для забезпечення подальшої успішності університету необхідна підвищена концентрація зусиль усіх співробітників: управлінського менеджменту, викладачів і науковців. Їх голова вченої ради Анатолій ВАСИЛЬЄВ закликав до максимальної активності: «У нас свій фронт, і ми маємо уявляти себе частиною України, що бореться!»

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]