Дата публікації:
06 травня 2022
Кількість переглядів:
1892
Поділитися:

6 травня на базі Сумського державного університету завершились п’ятиденні онлайн-курси «Українська мова: помічник кожному на щодень», які організував Центр розвитку кадрового потенціалу.

Програма курсів «Українська мова: помічник кожному на щодень» є однією з 4 складових проєкту з вивчення української. Також бажаючі вдосконалити свої мовні навички запрошуються на курси з бізнес-лінгвістики, з ділової української мови та до участі в програмі для вчителів шкіл.

Слухачами курсів стали жителі різних куточків України. Заняття проводила кандидатка філологічних наук, медіаекспертка Інституту демократії ім. Пилипа Орлика, доцент кафедри журналістики та філології СумДУ Алла ЯРОВА. Вона зазначила, що вже до початку війни слухачів було чимало, і зараз бажання вивчати особливості рідної мови помітно зростає.

За словами викладачки, наразі серед найактуальніших питань, які обговорюються під час занять, є значення мови як чинника державної безпеки: «Українська мова стала символом безпеки та надії. Раніше ми концентрувалися на комунікативній функції нашої мови, а зараз вона є фактором нашої ідентичності. Поширення української мови ми бачимо не лише в Україні, а й в усьому світі. Культурний формат, у якому дотепер існувала Європа із домінуванням російської мови, уже підважений і, очевидно, він буде трансформуватися».

Ріст попиту на вивчення української мови відзначає і директор Департаменту по роботі з персоналом та підготовці науково-педагогічних кадрів СумДУ Дмитро ЦИГАНЮК. Він говорить, що зараз дуже важливо підтримати прагнення нашого суспільства, і в першу чергу освітян, до удосконалення своїх мовних навичок: «Буквально напередодні вторгнення РФ ми випустили групу з 80 осіб саме на цій програмі, хоча раніше групи були невеликі – по 20-25 осіб. Втім, теперішня активність, на мою думку, непогана. Ми, в першу чергу, орієнтуємось на працівників закладів освіти, вчителів шкіл, викладачів ЗВО: у них зараз дуже важкий і напружений період роботи, і те, що вони в таких умовах знаходять час на власний розвиток – це дуже добре. Уміння правильно розмовляти рідною мовою – необхідна риса кожного свідомого громадянина будь-якої країни, тим паче українця, особливо – коли чужа сусідська мова стала приводом для військового вторгнення і вбивства мирного населення».

Сумський державний університет дає можливість вдосконалюватися та вчитися навіть у таких нелегких для України умовах. Онлайн-формат занять дозволяє долучатися до них охочим удосконалювати знання державної мови з різних куточків України і світу. Дізнатися детальніше про наступні курси з української мови можна за телефоном:  + 0542 687 718.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]