Дата публікації:
15 липня 2022
Кількість переглядів:
2378
Поділитися:

Викладачі, аспіранти та студенти Сумського державного університету є активними учасниками програм академічної мобільності по всьому світу.

Міжнародна співпраця – один із пріоритетних напрямів діяльності СумДУ, і в період воєнного стану вона посилилася та набула нових обертів: активізувалися вже напрацьовані зв’язки з іноземними колегами, започаткувалися нові партнерства. Наразі більш активно реалізуються програми віртуальної академічної мобільності, але, за можливості, наші науковці не втрачають шанс пройти стажування очно, на запрошення освітніх установ з різних країн світу.

Представниці СумДУ, які є учасниками програм академічної мобільності розповіли про свій досвід налагодження співпраці з іноземними колегами.

Старша викладачка кафедри германської філології факультету ІФСК СумДУ Олена ОВСЯНКО перебуває в Нідерландах, де бере участь у програмі академічної мобільності у формі наукового дослідження в Інституті психолінгвістики ім. Макса Планка. Це – єдиний інститут у світі, що займається виключно дослідженнями у психолінгвістиці. В інституті зберігається один з найбільших архівів у світі щодо мовних даних: записи понад 200 мов, працюють науковці з 25 країн світу. Основна діяльність Олени ОВСЯНКО сфокусована на проведенні дослідження в науковій лабораторії «Cultural Brain Lab» при кафедрі психології мови.

Старша викладачка кафедри кримінально-правових дисциплін та судочинства ННІ права Марина УТКІНА бере участь у програмі академічної мобільності у формі наукового дослідження на базі Університету м. Ворик, що входить до ТОП-10 університетів Великої Британії, де проводить наукову роботу за тематикою «Правові засади здійснення фінансового моніторингу», займається пошуком наукової літератури за напрямом дослідження та здійснює порівняльний аналіз законодавства двох країн.

Старша викладачка кафедри мовної підготовки іноземних громадян факультету ІФСК Ганна ДЯДЧЕНКО взяла участь у академічній мобільності у формі викладання в рамках програми ЄС Еразмус+.

Упродовж терміну участі викладачка проводила заняття з дисципліни "Розвиток зв'язного мовлення", обмінювалась досвідом та набувала нових компетенцій щодо організації дистанційного навчання, створення й ефективного застосування е-лірингових навчальних програм під час стажування в Університеті ім. Ф. Палацького (м. Оломоуц, Чеська Республіка).

Старша викладачка кафедри екології та природозахисних технологій факультету ТеСЕТ Ірина АБЛЄЄВА наразі бере участь у програмі академічної мобільності у формі наукового стажування у Швеції, на базі Університету м. Лінчепінг за темою: «Біодобрива з анаеробного дигестату: стійкий шлях збільшення глобального вмісту вуглецю у ґрунті». У рамках реалізації програми академічної мобільності передбачено участь у семінарах та проведення наукових досліджень на базі лабораторії кафедри тематичних досліджень.

Науковиця розповідає, що на стажування її запросив професор  Університету м. Лінчепінг Алекс Енріх ПРАСТ, знайомство з яким відбулося ще в 2019 році – тоді він запропонував працювати за спільною тематикою. Було підписано Меморандум про взаємопорозуміння між нашими університетами та отримано грант STINT.

Як результат участі у програмах академічної мобільності, заплановано спільні публікації досліджень у наукових журналах, подальше поглиблення академічних зв’язків з освітніми установами в різних країнах світу.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]