Дата публікації:
07 серпня 2022
Кількість переглядів:
2295
Поділитися:

6 серпня відбулась онлайн-зустріч представників Сумського державного університету з представниками ESD Consortium Aichi, Japan International Cooperation Agency та промислових компаній префектури Aichi (Японія).

Було обговорено перспективи співпраці СумДУ з японськими університетами та організаціями у технічній галузі. Передовсім, представники СумДУ ознайомили колег з напрацюваннями і планами в різних напрямках.

Зокрема, проф. Віталій ІВАНОВ, завідувач кафедри технології машинобудування, верстатів та інструментів, презентував освітню і наукову діяльність університету під час воєнного стану на прикладі інженерії. Також науковець представив план розвитку інженерної освіти на довготривалу перспективу, можливості спільної кооперації в науковій діяльності з японськими університетами та організаціями у напрямках машинобудування, зокрема, розумного виробництва, механічної інженерії та матеріалознавства. Окрему уваги приділив потребам сучасної інженерної освіти. Микола НАЗАРОВ, керівник центру досліджень регіональної безпеки, зробив ґрунтовний огляд теперішньої ситуації на Сумщині в медицині, освіті, промисловості, акцентував увагу на зруйнованих об’єктах інфраструктури. Христина БЕРЛАДІР, відповідальний секретар відбіркової комісії факультету технічних систем та енергоефективних технологій окреслила тенденції вступної компанії на інженерні спеціальності СумДУ, наголосила на компетенціях, які здобувають випускники інженерних освітніх програм. Іван ПАВЛЕНКО, професор кафедри комп’ютерної механіки ім. В. Марцинковського, поділився досвідом факультету ТеСЕТ із організації наукової діяльності, у тому числі розповів про успіхи здобувачів освіти інженерних спеціальностей на конкурсах студентських наукових робіт. Юрій МЕРЗЛЯКОВ, директор департаменту доуніверситетської освіти та профорієнтаційної роботи, охарактеризував співпрацю СумДУ із закладами середньої освіти, наголосив на важливості популяризації інженерної освіти серед молоді. Яна МИСНИК, вчитель англійської мови КУ Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 9, представила позитивний досвід залучення учнівської молоді до проєктів: «Дівчата STEM», «Енергоефективні школи: нова генерація» тощо.

Представники японської сторони висловили готовність поглиблення партнерства з Сумським державним університетом, зокрема й зважаючи на попередній позитивний досвід співпраці з проф. Віталієм ІВАНОВИМ у рамках програми «Промислова технологічна освіта», що реалізовувалась за підтримки Японського агентства міжнародного співробітництва. Це відзначив у своєму виступі проф. Хідетоші МІЯКАВА. Він високо оцінив здобутки СумДУ й потенціал факультету ТеСЕТ. У свою чергу,  проф. Казухіро КІТАМУРА і представник промислової компанії, пан Мітсухіко ЯМАДА, заявили про можливість надання нашому університету технічної підтримки, а проф. Тошіюкі КАМАДА запропонував розробити план дій щодо спільних досліджень у напрямку розумного виробництва. Торкнулись учасники зустрічі й важливості інженерної освіти в Україні в контексті нинішньої ситуації. Проф. Наомі ХІСАНАГА звернув увагу на інструменти та напрямки, що потребують уваги для відновлення інфраструктури країни.

Сторони домовились на наступній зустрічі обговорити подальші кроки співробітництва.

До відома. ESD Consortium Aichi (https://esd-aichi.com/) – організація, діяльність якої спрямована на просування освіти для сталого розвитку навчальних закладів у префектурі Aichi (Японія).

Japan International Cooperation Agency (https://www.jica.go.jp/) – урядове агентство, що координує офіційну допомогу розвитку, сприяє економічному та соціальному зростанню в країнах, що розвиваються, їх міжнародному співробітництву.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]