Дата публікації:
10 жовтня 2022
Кількість переглядів:
1432
Аудіоверсія:
Поділитися:

7 жовтня в ефірі телеканалу «Суспільне Суми» вийшов сюжет про життя іноземних студентів Сумського державного університету після повернення з евакуації.

Невелика частина іноземних студентів, які виїхали з оточених російськими військами Сум на початку березня «зеленим коридором», повернулися. Здебільшого це – майбутні медики, які мають проходити практику.

Валід ДЖОУДА, який приїхав до Сум з Палестини, розповів, що в Україні живе вже шість років. Зараз – на другому курсі клінічної ординатури, проходить практику у дитячій лікарні, як майбутній педіатр.

«Після школи була можливість приїхати в Україну і я одразу приїхав в Україну. Закінчив навчання на загальній медицині, тому що мені тут зручно, подобається, звик і я вже обрав – продовжувати навчання на клінічній ординатурі тут», – зазначив Валід ДЖОУДА.

За роки навчання вивчив російську мову. Тепер – мріє опанувати українську.

«Я вже місяць у Сумах. Усе як було, все добре. Укриття є в кожному приміщенні в університеті, в медичних закладах, тобто, всюди, де навчаються студенти, або де лікують хворих, усюди є місце, де можна пересидіти небезпеку в укритті, як студентам, так і персоналу», – наголосив Валід.

Нафіс АХМЕД, з Індії, студент 4 курсу, вивчає загальну медицину. Після того, як 8 березня виїхав з оточених росіянами Сум «зеленим коридором», з обережністю вертався назад. Після повернення в Україну, деякий час жив в Одесі, Києві. Вже місяць – як у Сумах. Повідомив, що навчання проходять переважно онлайн, але консультації викладачів можна отримати очно.

«Повернувся після літніх канікул, оскільки планую продовжувати навчання. За інформацією від друзів, які лишилися тут, не відчував загроз і зрозумів, що все буде гаразд», – зазначив Нафіс.

Заступник директора департаменту міжнародної освіти СумДУ Євген КОВАЛЕНКО розповів, що нині в Суми повернулося близько 30 іноземних студентів.

«До початку війни в нашому університеті навчалося близько 2100 іноземних студентів з понад 50 країн світу. Найбільша частка студентів – це Індія та країни Африки. Наразі деякі студенти повертаються. Ми бачимо тут студентів з Індії, Туркменістану, з Палестини, з Йорданії. Враховуючи ситуацію, в якій ми зараз перебуваємо, до її повної стабілізації, всі ми чекаємо на нашу перемогу, ми не спонукаємо студентів до найшвидшого повернення», – підкреслив представник департаменту.

Євген КОВАЛЕНКО показав знімальній групі одне з бомбосховищ, де укриваються під час повітряних тривог не лише студенти та викладачі вишу, а й перехожі.

У сховищі є запас питної води та аптечка на випадок надання першої домедичної допомоги.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]