Дата публікації:
09 листопада 2022
Кількість переглядів:
1284
Аудіоверсія:
Поділитися:

9 листопада ректор Сумського державного університету Василь КАРПУША та голова вченої ради Анатолій ВАСИЛЬЄВ провели пресконференцію «СумДУ – на передовій освітнього фронту: у топ-500 кращих університетів світу та лідер серед закладів вищої освіти України».

У жовтні 2022 року одна з найавторитетніших рейтингових агенцій в сфері вищої освіти Times Higher Education (THE) оприлюднила рейтинг найуспішніших університетів світу. СумДУ посідає в ньому перше місце серед ЗВО України та вперше увійшов до рейтингової групи 401-500 кращих університетів світу.

«За даними вебометричного рейтингу, в світі понад 30 тис. університетів. Таким чином, СумДУ входить до 1,5-2% кращих університетів світу», - зауважив Василь КАРПУША.

Представники менеджменту СумДУ акцентували увагу на тому, як рейтинги відображаються на життєдіяльності університету й наскільки це важливо для українського ЗВО.

«У червні Україна набула статусу кандидата у члени Європейського Союзу, що крім політичної, економічної, інших складових співпраці, передбачає і взаємодію у науково-освітній сфері.  Оцінюють успішність розвитку закладів вищої освіти, відповідно до світових стандартів якості, саме міжнародні рейтингові агенції. Входження нашого університету в топ міжнародних рейтингів свідчить, що ми рухаємось  у правильному напрямку і діяльність колективу високо оцінена», –  зазначив Василь КАРПУША.

«Світ дуже конкурентний, і перемагає сильніший за якістю. Націленість на рейтинги допомагає нам бачити свої сильні й слабкі сторони, для того, щоб рухатися далі. Увесь колектив СумДУ націлений на розвиток – навіть під час воєнних дій в Сумах весь наш колектив напружено працював», – наголосив Анатолій ВАСИЛЬЄВ.

Журналістів цікавила історія потрапляння СумДУ до престижних міжнародних рейтингів, методика розрахунку рейтингових показників – що саме впливає на позиції в рейтингах. Як  зазначили спікери, наш ЗВО отримав високі оцінки за показниками академічної та дослідницької репутації, кількості та цитованості наукових публікацій в БД Scopus, інтернаціоналізації освітньої діяльності. Вони навели приклади міжнародної   співпраці СумДУ, зокрема, у частині виконання грантових та госпдоговірних проєктів. Також звернули увагу на те, що перебування університету у топ-500 кращих у світі, є підставою для автоматичного визнання диплому у багатьох провідних країнах.

Медійники зазначили, що існує думка, наче найбільш успішні ВНЗ мають бути розташовані у столиці. На що ректор СумДУ навів кілька прикладів найпрестижніших університетів світу, які розміщуються в невеликих містах, зокрема йшлося про Гарвардський та Оксфордський університети. То, чому б в Україні не створити такий же потужний університетський центр у Сумах?

Говорили також про діяльність СумДУ в умовах воєнного стану, цьогорічну вступну кампанію, яка неочікувано стала доволі успішною – наш ЗВО обрали на 34% відсотки абітурієнтів-випускників шкіл, ніж торік.

«Наразі університет не просто працює, а намагається працювати ще більше й ефективніше. Ми дійсно тримаємо освітній фронт, розуміємо, що на фронті потрібно працювати ще більше, і це – наш внесок у загальну перемогу», – підкреслив Василь КАРПУША.

Підтвердженням того, що цьогорічні абітурієнти свідомо обрали СумДУ стала й присутність на заході студентів-першокурсників, які попри війну прагнуть не лише отримати якісну освіту, але й долучитися до активного студентського життя вдома – в Україні.  

 

 

 

 

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]