Дата публікації:
28 листопада 2022
Кількість переглядів:
429
Аудіоверсія:
Поділитися:

20-24 листопада керівник Центру досліджень регіональної безпеки СумДУ, старший викладач кафедри психології, політології та соціокультурних технологій Микола НАЗАРОВ взяв участь у серії семінарів з тематики стійкості, які відбулися у Таллінні. 

Цього року центральною темою семінару стала війна в Україні, питання інформаційної безпеки та когнітивної стійкості. Особлива увага була приділена питанням дезінформації, використання теорії змов як фактору дезінформації та використання громадських і релігійних організацій для просування ворожих наративів.

Під час семінару Микола НАЗАРОВ зробив доповідь на тему «Стійкість під час війни: на прикладі Сумської області». У доповіді науковець поєднав теоретичне розуміння національної та соціальної стійкості з конкретними проявами стійкості на прикладі Сумської громади. «Дезінформація та використання теорії змов є вкрай поширеним інструментом впливу, який РФ використовує проти України та союзників. Відповідно, розуміти і виявляти ворожу дезінформацію, шукати креативні підходи до її нейтралізації – спільне завдання влади, науковців і громадянського суспільства», – зауважив Микола НАЗАРОВ.

Міжнародні семінари зі стійкості були започатковані Міжнародним центром оборони та безпеки (ICDS, Естонія) з 2016 року. Мета – створити мережу експертів зі стійкості з України та країн НАТО для обміну досвідом і реалізації спільних ініціатив. Сумський державний університет має успішний досвід співпраці з ICDS, зокрема, можна виділити спільно проведений у 2021 році на базі Конгрес-центру СумДУ міжнародний семінар зі стійкості за програмою NATO Science for Peace and Security.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]