Дата публікації:
14 грудня 2022
Кількість переглядів:
461
Аудіоверсія:
Поділитися:

14 грудня відбувся круглий стіл «Проблеми рейтингування закладів вищої освіти України:  формування критеріїв оцінки якості освітньої та наукової діяльності», організований Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО).

Учасниками засідання стали представники НАЗЯВО, федерації роботодавців України, провідних ЗВО України, представлених в престижних міжнародних рейтингах, стейкхолдери.

Від СумДУ участь в дискусії взяли ректор Василь КАРПУША та голова вченої ради, почесний ректор Анатолій ВАСИЛЬЄВ.

Учасники круглого столу обговорили питання практичного застосування рейтингування закладів вищої освіти, критерії формування рейтингів, методи та принципи проведення рейтингового оцінювання закладів вищої освіти, визначення цільової аудиторії рейтингування та його наслідків, формування критеріїв для створення національного рейтингу.

У своїй доповіді Василь КАРПУША повідомив, що СумДУ вже більше 10 років займається аналізом міжнародних рейтингів. Такий досвід впливає на ключові механізми управління університетом, нормативну базу, принципи стимулювання співробітників та розвиток показників. Зазначив, що з кожним роком все більше абітурієнтів звертають увагу на позиції університету в рейтингах, особливо – іноземці. Ректор підкреслив, що в Україні неодмінно має бути національний рейтинг, у якому розміщуватимуться всі ЗВО країни, та запевнив, що представники СумДУ готові долучитися до робочої групи зі створення такого рейтингу.

Анатолій ВАСИЛЬЄВ у своєму виступі поінформував учасників про шлях СумДУ в міжнародних рейтингах, вивчення показників, що характеризують університети світового рівня, та більш предметно зосередив увагу на критеріях, застосування яких він вбачає доцільним саме в національному рейтингу. Голова вченої ради СумДУ підкреслив, що наразі в різних країнах світу вже діє понад 400 національних рейтингів і українській освітній спільноті доцільно використовувати їх досвід для формування власного.

Під час обговорення результатів представлення українських університетів в міжнародних рейтингах, Володимир Луговий, перший віце-президент Національної академії педагогічних наук України, відзначив досягнення Сумського державного університету, зазначивши, що входження СумДУ до 500 кращих університетів світу у рейтингу World University Rankings від Times Higher Education, характеризує його як «університет світового класу».

Голова НАЗЯВО Андрій БУТЕНКО теж відзначив велику роботу СумДУ, зокрема керівництва, щодо просування закладу у міжнародних рейтингах, популяризацію ЗВО України у світовому освітньому середовищі.

Учасники круглого столу за результатами зустрічі прийняли резолюцію, у якій зазначено, що, зважаючи на невпинний євроінтеграційний рух України, вкрай важливим є розвиток національної системи рейтингування, що відповідала б засадничим принципам «IREG Observatory».

У документі наголошується на актуальності проблеми визначення критеріїв та принципів оцінювання освітньої, наукової діяльності, критеріїв забезпечення  якості освіти із залученням максимального кола зацікавлених сторін. Ці критерії повинні стати основою побудови рейтингу, що дозволила б закладам вищої освіти, здобувачам освіти, випускникам загальноосвітніх шкіл визначити сильні та слабкі сторони закладу освіти і його позиції поміж інших закладів країни.   

Вирішено створити робочу групу за участі представників закладів вищої освіти, що входять до світових рейтингів, представників роботодавців, органів студентського самоврядування та інших зацікавлених сторін щодо напрацювання критеріїв, що можуть бути використані при створенні національного рейтингу. 

 

 

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]