Дата публікації:
02 січня 2023
Кількість переглядів:
734
Поділитися:

Після неодноразових атак росіян на енергетичну систему «Укренерго» встановило ліміти споживання електроенергії по всій країні, зокрема, і для Сумщини. Як в умовах вимкнення світла навчаються студенти Сумського державного університету Суспільному Суми розповів ректор Василь КАРПУША.

 - Протягом останніх років студенти навчаються дистанційно. Якщо раніше проблем зі світлом та інтернетом не було, то нині ситуація змінилася. Чи має Сумський державний університет варіанти дій на випадок часткового блекауту?

- Коли відключення -4+2 – це вже і є частковий блекаут, причому є різні черги. І все це призводить до того, що викладач має потрійне навантаження: якась частина студентів займається офлайн по окремих спеціальностях, якась частина онлайн, і третє: викладач повинен забезпечити так зване асинхронне навчання: на відповідних ресурсах повинні бути викладені в електронному вигляді ті матеріали, які студент має опанувати самостійно. Є викладачі, які записують свої лекції і викладають, і тоді у той період, коли з’являється інтернет у студента, він може прослухати цю лекцію. Студенти-медики займаються офлайн, вони перебувають безпосередньо на клінічних базах. Найбільш складно тим, хто проживає на територіях, де відключення світла бувають тривалішими.

- Тобто, з лекційними заняттями дещо простіше, як бути з практичними заняттями?

- Намагаємось, щоб практичні заняття, найбільш важливі для освітньої програми, проходили в стінах університету. Зараз корпуси опалюються, графіки відключень світла є, тобто ми знаємо, коли є світло, а коли його немає. Можна змінювати розклад – ми змінюємо його практично на кожен день. Але, якщо говорити про практичні заняття, то в університеті давно напрацьований досвід, як можна і практичні заняття проводити дистанційно. Університет вже близько 15 років практикує справжню дистанційну освіту. Не онлайн-освіту, а дистанційну. Це технологія, що передбачає виконання лабораторної роботи через відповідний тренажер, як програмний комплекс. Якщо у студента є час, можливість, він має пройти, відповідним чином отримати певні бали в той час, коли у нього є інтернет.

- Раніше, для здачі практичних робіт, викладачі використовували дедлайни. Як зараз, коли не у всіх є можливість вкластися в той термін, який визначив викладач? Чи будуть застосовуватися штрафні санкції за порушення дедлайну?

- Ні. Відповідний наказ виданий по університету на початку грудня, де доведено до всіх науково-педагогічних працівників, викладачів, про максимально лояльне і сприятливе відношення до студента. Дедлайни є, вони мають бути, тому що сумлінний студент, який має інтернет, він зробить все вчасно, але далі додаткові дедлайни і подовження сесії, відключення світла буде вважатися поважною причиною і перевіряти справді це так, чи ні – ми не будемо. Тому, я думаю, що наша сесія розтягнеться не на два тижні, як це було, а на місяць.

- Ви згадали студентів, як проживають в області, не у місті Суми, як бути цим студентам? Чи повернувся хтось із них до гуртожитків?

- Зараз у гуртожитках проживає близько 600 студентів. Вони повернулися із міст проживання в області. Тому що у гуртожитках є опалення й інтернет в Сумах кращий. Знову ж таки, ті, хто не можуть, то коли хоча б віконце інтернету з’являється, можна в асинхронному режимі зайти на нашу електронну освітню платформу, знайти своє завдання, скачати і виконувати самостійно.

- Щодо іноземних студентів, чи повернувся хтось?

- Нам дуже приємно, що попри те, що ми прикордонна область і ризики певні є, десь близько 50 студентів зараз повернулися. В основному це студенти-медики, деякі проживають у гуртожитку, деякі винаймають житло. Близько 1300 студентів зараз займаються онлайн. І це якраз той випадок, коли можна сформувати окремі групи: ті, хто вчиться онлайн і ті, хто перебувають у Сумах та навчаються очно.

- Якщо проміжні завдання можна складати онлайн, то як бути з іспитами: сесія ж передбачає складання екзаменів? Чи можна робити це в асинхронному режимі?

- Напрацьовано певний досвід, коли був карантин, тоді все це було. Є відповідні технології, які змушують студента бути максимально доброчесним, з точки зору списування, підказок і таке інше. Якщо ми візьмемо цей наказ, про який я говорив (Про порядок завершення осіннього семестру - ред.), то є таке сленгове поняття "екзамен автоматом". Це той випадок, коли студент напрацював до цього часу певну кількість балів і тоді, якщо він каже, що оцінка його влаштовує, то екзамен він не складатиме. Так, це буде не максимальна оцінка, і як правило, вона влаштовує студентів-контрактників, які не претендують на стипендію. Ті, хто хоче отримувати стипендію, будуть обов’язково складати іспити, для того, щоб отримати максимально високу оцінку, яку вони заслуговують.

- В університеті є можливість отримати доступ до інтернету?

- Ми створили "пункти освітньої незламності", їх наразі 11. Це аудиторії, куди студенти можуть прийти, там є доступ до інтернету. Є аудиторії, які мають резервне живлення через генератор, наприклад, наш конгрес-центр. Студенти можуть туди приходити, і викладачі приходять та проводять заняття. Взагалі багато викладачів повернулися в університет, тому що університет має кілька корпусів, які знаходяться на різних чергах відключення електроенергії.

- Скільки викладачів університету наразі перебувають за кордоном?

- Десь близько чверті. Я говорив про 1300 іноземних студентів, то якраз ті викладачі, які знаходяться за кордоном, можуть абсолютно за графіком, за розкладом, проводити заняття.

- Чи є можливість, за відсутності інтернету, складати іспити в університеті?

- Додаткові розклади для складання сесії, крім тих, які затверджені, всі наші факультети обов’язково роблять і будуть робити, будемо дивитися на ситуацію. Відповідним наказам передбачено. Не буде такого, як раніше, якщо не з’явився на екзамен, то далі перескладання екзамену. І я не знаю, скільки буде подовжень цієї сесії. Випадки такі, де немає контакту зі студентами, поодинокі є. І тут ми максимально відтягуємо цей термін, а потім будемо надавати академічну відпустку, тому що можуть бути такі випадки, коли студент хворіє і просто не має можливості підключитися до навчання або, коли студенти заочної форми навчання вступили до лав ЗСУ.

- Як забезпечений університет генераторами?

- Генераторів мало, тому що маємо 42 корпуси і надзвичайно складну систему енергопостачання. Не можна поставити навіть потужний один генератор на корпус, тому що це декілька ліній, можна зробити тільки локально. Такі генератори є і вони знаходяться поруч із критичною інфраструктурою. Для нас критична інфраструктура – інтернет. Це наш сайт, це наша система управління університетом.

- У разі повного блекауту навчання буде на паузі?

- Так, буде на паузі і потрібно буде забезпечити керованість університету, насамперед. Будемо призупиняти навчальний процес, як це було у березні, і відпрацьовувати у літні місяці, але сподіваємося, що цього не станеться.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]