Дата публікації:
02 січня 2023
Кількість переглядів:
554
Аудіоверсія:
Поділитися:

На каналі «Голос Америки Українською» вийшов відеосюжет про розробки вчених Сумського державного університету щодо підвищення енергетичної незалежності, як окремих будівель, споруд, так і України в цілому.

Зокрема, науковці факультету електроніки та інформаційних технологій створили мобільний  причеп-електростанцію, подібний до конструкції Ілона Маска. Під час створення моделі враховувалися не лише можливості розробки та зручність у використанні, а й вартість: сконструйована в Сумах модель – найдешевша з-поміж усіх, створених в Україні.

Окрім акумулювання сонячної енергії існуючими на ринку системами, вчені університету займаються удосконаленням матеріалів для фотоелектричних панелей та способів їх отримання. У рамках низки наукових проєктів вченими лабораторії «Оптоелектроніки та геліоенергетики» проводяться дослідження, спрямовані на отримання більш дешевих і безпечних для навколишнього середовища матеріалів для сонячних панелей, альтернативних дорогому й дефіцитному кремнію. Серед проєктів лабораторії є дослідження за програмою НАТО «Наука заради миру», щоі проводяться спільно з університетом Валенсії (Іспанія).

Також, як розповів начальник науково-дослідної частини СумДУ Денис КУРБАТОВ, науковці університету створили дослідний зразок турбодетандерного агрегату – пристрою, що дозволяє виробляти електроенергію за допомогою використання перепаду тиску стисненого газу або пари. Такі агрегати можна широко впроваджувати у газорозподільній мережі країни. Підготувати і запустити виробництво турбодетандерів, чи-то на базі СумДУ, чи на потужностях сумських машинобудівних підприємств, можна протягом одного року.

«При масовому розповсюдженні цієї розробки на газорозподільні станції Україна отримає відчутну додаткову генерацію», – підкреслив Денис КУРБАТОВ.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]