Дата публікації:
10 січня 2023
Кількість переглядів:
647
Аудіоверсія:
Поділитися:

Науковці Сумського державного університету отримали можливість впровадження інноваційних практик відкритої науки та освіти завдяки підримці ЄС проєкту «OSEE – Open Science and Education in Europe: success stories for Ukrainian academia», який співфінансується Виконавчим агентством ЄС з освіти, аудіовізуальних засобів та культури в рамках напряму «Жан Моне» програми Erasmus+.

Відкриття проєкту зібрало відомих дослідників у тематиці відкритої науки. Керівник експертної групи з питань інтеграції до Європейського дослідницького простору директорату науки та інновацій Міністерства освіти і науки України Григорій МОЗОЛЕВИЧ виступив із доповіддю «Національний план щодо відкритої науки: перші кроки». Президент EURODOC, менеджер проєкту «Open Practices, Transparency and Integrity for Modern Academia» Олександр БЕРЕЗКО представив доповідь «Відкрита наука – шанс для України». Керівник Групи сприяння академічній доброчесності СумДУ, член Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Артем АРТЮХОВ запропонував до обговорення тему «Відкрита наука: міжнародні проєкти та заходи». Координатор проєкту OSEE Юрій ВОЛК окреслив мету та завдання, основні заходи та «продукти». Начальник управління міжнародного співробітництва Сумського державного університету Костянтин КИРИЧЕНКО представив комплексний підхід до виконання міжнародних проєктів в університеті та потенціал СумДУ на міжнародній арені.

У рамках виконання проєкту планується проведення серії вебінарів «Відкритий інноваційний простір: від генерації знань до трансферу інновацій», зимової школи «Відкрита наука в освіті та дослідженнях: найкращі практики ЄС», круглого столу «Перші кроки в парадигмі використання відкритих даних і ресурсів: досвід ЄС для України», а також інших освітніх активностей.

Проєкт спрямований на формування мережі провайдерів принципів відкритої науки в різних регіонах України. Ідея полягає в тому, щоб сформувати нову парадигму використання інформаційних ресурсів відкритого доступу на основі найкращих практик ЄС та сприяти входженню до європейської освітньої та наукової спільноти, яка ефективно залучається до відкритих практик в академічному середовищі.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]