Дата публікації:
31 січня 2023
Кількість переглядів:
552
Аудіоверсія:
Поділитися:

30 січня в Конгрес-центрі СумДУ відбувся «круглий стіл» на тему: «Що втратила та здобула Сумщина за рік війни», організатором якого виступив телеканал "СТС".

В обговоренні взяли участь представники обласної військової адміністрації, органів місцевого самоврядування, освітніх і медичних закладів, місцевих бізнесових структур.

Учасники зустрічі поділилися думками з приводу економічної, соціальної та військової ситуації, що склалася в прикордонному регіоні протягом року війни, наповненні та виконанні бюджетів, формуванні бюджетів територіальних громад, їхніх збитків від вторгнення рф та відновленні життєдіяльності й економіки, гуманітарної підтримки населення, утриманні Сумщини в перші дні російської агресії, зміцненні обороноздатності регіону, специфіки надання медичної допомоги, зробили акценти на втратах, яких було завдано за цей час ворожою агресією, разом з тим, поділилися «формулою успіху» конкретних сфер діяльності.

«Сумщина і Україна втратила найцінніше – це людські життя, як цивільних, в тому числі дітей, так і військовослужбовців», - наголосив т.в.о голови Сумської обласної військової адміністрації Тарас САВЧЕНКО.

Разом з тим, він зазначив, що кожен житель області за рік війни пройшов свій власний шлях − від страху до впевненості й віри − у себе, в своїх близьких і рідних, в своїх однодумців, віру в майбутнє області і країни. Представник ОВА висловив бачення щодо пріоритетів розвитку Сумщини після війни. 

Ситуацію на «освітньому фронті» Сумщини, труднощі, здобутки і перспективи Сумського державного університету окреслив ректор Василь КАРПУША.

Зокрема, фінансування наукових розробок на 20% більше, аніж попереднього року. Це завдяки тому, що університет активно працює над розробками оборонної тематики, міжнародними грантовими проєктами тощо. «Лише завдяки міжнародним грантам ми отримали торік 52 млн грн, тоді як у попередньому році 20 млн грн»,  - навів конкретні показники керівник СумДУ. У цьому контексті ректор особливо відзначив підтримку міжнародних партнерів, зокрема, університету з міста Ліверпуль (Великобританнія), що допомагає СумДУ розвиватися як європейський заклад вищої освіти.

Василь КАРПУША зазначив, що попри песимістичні очікування на початку минулорічної вступної кампанії, зважаючи на близькість до ворожого кордону, СумДУ прийняв до своєї студентської родини більше здобувачів освіти, ніж попереднього мирного року.

«І те, що 17-річні абітурієнти, які мали можливість виїхати за кордон і стати студентами закордонних вишів, обрали університет у Сумах, обрали саме СумДУ, то це – найвищий знак якості нашої освіти і підтвердження того, що час випробувань можна перетворити на час для подальшого розвитку», - підкреслив Василь Карпуша.

 

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]