Дата публікації:
10 лютого 2023
Кількість переглядів:
461
Аудіоверсія:
Поділитися:

9 лютого в Сумському державному університеті відбулося планове засідання вченої ради, під час якого було розглянуто актуальні питання діяльності закладу.

Розпочалося засідання із вручення атестатів доцента викладачам і науковцям університету та подяк військової частини колективу СумДУ і окремим співробітникам за внесок у забезпечення Збройних сил України. Також вчена рада розглянула і прийняла позитивні рішення про присвоєння вчених звань доцента і професора.

З основного порядку денного – «Про стан фінансового забезпечення університету та завдання щодо розвитку системи надання додаткових платних послуг. Ухвалення річного фінансового звіту за 2022 рік та фінансового плану на 2023 рік, у тому числі визначення обсягу коштів, які є основою студентського самоврядування» – учасників поінформували проректор з науково-педагогiчної роботи та фiнансово-економiчної дiяльності Володимир КАСЬЯНЕНКО і перший проректор Сергій ЛЄОНОВ.

Вчена рада відзначила, що незважаючи на запроваджений правовий режим воєнного стану, зумовлений повномасштабним вторгненням рф в Україну, що негативно відобразилося на певних показниках діяльності, фінансовий стан університету в цілому залишається стабільним. Зокрема, у 2022 році своєчасно та в повному обсязі здійснювалося фінансування видатків на заробітну плату й стипендію, господарську діяльність, заходів, спрямованих на продовження і поглиблення забезпечення освітньої та наукової діяльності.

В університеті впроваджуються механізми ефективного й раціонального використання коштів, стимулювання розвитку надання додаткових платних послуг різної спрямованості на умовах самофінансування. Серед найбільш успішних центрів надання додаткових платних послуг загальноуніверситетського рівня – центр професійної та післядипломної освіти та кафедра військової підготовки. Збільшення фінансових надходжень університету також забезпечує наукова та міжнародна грантова діяльність.

У той же час, суттєві виклики, зумовлені зменшенням доходів, зокрема за навчання іноземних студентів, збільшенням вартості комунальних послуг, підвищенням цін на товари та послуги, що надаються університету, потребують впровадження антикризових заходів забезпечення фінансової спроможності. Тож, вчена рада ухвалила низку рішень, спрямованих на підтримання стабільності фінансового забезпечення й ефективного розподілу коштів у 2023 році.

«Практика доводить, що навіть у скрутні часи ми можемо демонструвати високі показники, адже під час кризи виживає той, хто не занепав духом, не опустив руки, а продовжує наполегливо працювати. Тож, аби подолати ці труднощі, маємо активізувати антикризовий менеджмент», – зазначив серед іншого голова вченої ради Анатолій ВАСИЛЬЄВ.

На впровадженні механізмів ефективного та раціонального використання коштів, стимулюванні розвитку надання додаткових платних послуг різної спрямованості, пошуку нових можливостей для забезпечення позитивної динаміки зростання фінансового ресурсу  акцентував увагу ректор СумДУ Василь КАРПУША.  Він висловив сподівання, що завдяки координації зусиль усіх підрозділів університету можна сподіватися на оптимістичний сценарій проходження фінансового року.

Також під час засідання вченої ради було затверджено низку документів загальноуніверситетської нормативної бази:

  • Положення про сертифікатні програми Сумського державного університету;
  • Положення про преміювання співробітників Сумського державного університету, які залучаються до організації та проведення вступних випробувань;
  • Правила прийому на навчання до докторантури Сумського державного університету у 2023 році.

Крім того, вчена рада затвердила теми дисертаційних робіт, надала  рекомендації до видання наукових і навчально-методичних видань.

 

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]