Дата публікації:
10 лютого 2023
Кількість переглядів:
537
Аудіоверсія:
Поділитися:

6-8 лютого в Сумському державному університеті проходила програма підвищення кваліфікації для співробітників університету «Домедична допомога постраждалим в умовах воєнного часу», організована Центром розвитку кадрового потенціалу СумДУ.

Викладачами програми стали професор, завідувач кафедри екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, директор Регіонального навчально-тренувального центру з підготовки немедичних працівників Юрій Шкатула, та асистенти кафедри: лікар ортопед-травматолог Юрій Бадіон і дитячий лікар-анестезіолог у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії Сумської обласної дитячої клінічної лікарні Юлія Ткаченко.

Під час занять учасники програми вчилися надавати домедичну допомогу постраждалим із зовнішніми кровотечами та травматичними ушкодженнями за алгоритмом M.A.R.C.H, набули практичних навичок із забезпечення прохідності дихальних шляхів, зокрема, непритомній постраждалій особі, а також навичок базової серцево-легеневої реанімації з використанням автоматичного зовнішнього дефібрилятора.

Заняття відбувалися у вигляді стандартизованих симуляційних тренінгів із застосуванням багатофункціональних фантомів та манекенів тіла людини.

«Знання з основ надання домедичної допомоги наразі є надзвичайно актуальними.  Ми отримали цінну інформацію про базову підтримку життя, на практиці розглянули міжнародні протоколи та  алгоритми надання допомоги. Вважаю, що такі знання є вкрай важливими для кожного, адже від оперативності та скоординованості дій у кризовій ситуації може залежити життя людини», – зазначила учасниця програми Юлія КОВАЛЬ.

Центр розвитку кадрового потенціалу СумДУ планує організовувати такі заняття й надалі, в залежності від кількості бажаючих отримати навички надання домедичної допомоги.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]