Дата публікації:
10 березня 2023
Кількість переглядів:
391
Аудіоверсія:
Поділитися:

У день народження Великого Кобзаря, 9 березня, в Сумському державному університеті відбулося планове засідання вченої ради. Розпочалося засідання із привітання ще одного іменинника – ректора СумДУ Василя КАРПУШІ.

«Сьогодні особливо актуальною є цитата Тараса Шевченка «Борітеся – поборите!», тож хай саме ці слова стануть нашим побажанням ректору в його день народження!», – зазначив голова вченої ради Анатолій ВАСИЛЬЄВ.

З основного питання порядку денного– «Стан наукової діяльності університету та заходи щодо її подальшого розвитку» – учасників засідання вченої ради поінформував проректор з наукової роботи Анатолій ЧОРНОУС.

Він зазначив, що протягом 2022 року, не зважаючи на військовий стан у країні, було продовжено розвиток університету як науково-навчально-виробничого комплексу, становлення СумДУ як університету дослідницького типу, забезпечувалось зростання обсягів та підвищення якості і ефективності результатів та показників наукової діяльності.

Зокрема, СумДУ вперше став виконавцем складової частини дослідно-конструкторської роботи у рамках завдань Державного оборонного замовлення України на 2022–2023 рр.

За результатами конкурсного відбору наукових проєктів за програмою зовнішнього інструменту допомоги ЄС «Горизонт 2020», що проводився МОН України, Сумський державний університет – теж у числі лідерів; чотири університететські проєкти стали переможцями, а за загальним обсягом їх фінансування СумДУ має перший показник серед всіх ЗВО і наукових установ України.

Вагомі здобутки демонструють молоді вчені СумДУ. За підсумком конкурсу їх  проєктів у 2022 році університет уже 7-й раз поспіль виборює найбільшу кількість проєктів-переможців серед українських ЗВО.

Зазначалось на засіданні і про завершення розробки, виготовлення та введення у дослідну експлуатацію системи моніторингу електроспоживання будівель, корпусів, окремих приміщень університету – «Energy Kodros», що є результатом системної політики енергоефективності у СумДУ.

Попри виклики воєнного часу, обсяг фінансування наукових досліджень і розробок та надання наукових послуг за господарськими договорами і міжнародними грантами у 2022 році порівняно з попереднім роком, збільшився майже на чверть. На даний час в університеті виконувався 51 загальноуніверситетський міжнародний науковий грант.

І це далеко не повний перелік наукових здобутків університету в 2022 році. Наукова діяльність є одним із пріоритетних і перспективних напрямів роботи СумДУ. Свідченням цього стало змістовне обговорення цього питання порядку денного членами вченої ради. Було озвучена велика кількість цікавих і важливих для розвитку університетської науки думок, зауважень та пропозицій.

«Ми впевнено крокуємо до статусу дослідницького університету і до цього маємо підійти підготовленими і відповідати такому статусу», – підкреслив голова вченої ради Анатолій ВАСИЛЬЄВ.

«Для нас дуже важливо розвивати студентську науку, але підґрунтя до студентської наукової діяльності має закладатися ще в школі, тож є необхідність говорити й про шкільну науку. Наразі СумДУ веде перемовини із колегами про те, щоб виступити одним із засновників наукового ліцею», – повідомив ректор СумДУ Василь КАРПУША.

Під час засідання було також затверджено кілька документів загальноуніверситетської нормативної бази:

  • Положення про організацію та проведення міждисциплінарних досліджень у Сумському державному університеті;
  • Положення про Відокремлений структурний підрозділ «Класичний фаховий коледж Сумського державного університету» (версія 02).

Крім того, вчена рада затвердила зміни та низку нових освітньо-професійних програм підготовки здобувачів вищої освіти за першим (бакалаврським), другим (магістерським) та третім (освітньо-науковим) рівнями вищої освіти і навчальних планів, а також – сертифікатні програми «Кібержурналістика» та «Візуальні комунікації в рекламі і PR» освітньо-професійної програми «Журналістика» для другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 061 Журналістика тощо.


Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]