Дата публікації:
17 березня 2023
Кількість переглядів:
475
Аудіоверсія:
Поділитися:

16 березня в Сумському державному університеті відбулося засідання ради із забезпечення якості вищої освіти. На порядок денний було винесено три питання.

Про стан забезпечення якості вищої освіти за освітніми програмами навчально-наукового інституту бізнесу, економіки та менеджменту присутніх поінформувала директорка інституту Тетяна ВАСИЛЬЄВА.

Вона зазначила, що в інституті проводиться системна робота щодо забезпечення якості реалізації освітніх програм 18 бакалаврських та 14 магістерських освітніх програм за 10 спеціальностями. У 2022 році було проведено перший набір студентів на ОП «Фінанси», «Електронний бізнес», «Кіберспорт та розробка комп’ютерних ігор», «Туристичний бізнес та індустрія гостинності» освітнього ступеня «бакалавр». Також у 2022 році бакалаврська освітня програма «Менеджмент» отримала 3 зірки QS Stars від міжнародної рейтингової агенції Quacquarelli Symonds. Освітні програми «Облік та аудит» (бакалавр) та «Облік і оподаткування» (магістр) акредитовані Привілейованим Інститутом Управлінських бухгалтерів – CIMA (Chartered Institute of Management Accountants), Великобританія.

В інституті сформований висококваліфікований професорсько-викладацький колектив, зокрема, до участі в навчальному процесі залучаються відомі іноземні фахівці. Також було поінформовано про досягнення в науковій роботі, міжнародній співпраці, про розвиток академічної мобільності, наголошено, що інститут має високий рівень працевлаштування випускників, чому сприяє співпраця кафедр із провідними вітчизняними та іноземними підприємствами, організаціями та установами.  

Саме залученню роботодавців, професіоналів-практиків, експертів галузі до організації та реалізації освітнього процесу було присвячене друге питання порядку денного.

Як зазначила, начальниця навчального відділу з практики та інтеграційних зав’язків з замовниками кадрів Альона ЄВДОКИМОВА, в університеті створені необхідні умови та ведеться постійна робота щодо посилення впливу цієї складової діяльності на якість практично-орієнтованої підготовки здобувачів, сформована відповідна нормативна база. Представники ринку праці та експерти академічного середовища обов’язково входять до складу робочих проєктних груп, долучаються до формування і вдосконалення змістовної частини освітніх програм, надають рекомендації щодо відповідності освітньої програми вимогам ринку праці, а також залучаються до зовнішнього рецензування освітніх програм.

Наразі налагоджена співпраця із понад 800 підприємствами та установами щодо організації проходження практики; створено 36 філій кафедр на базі 21 підприємства; 31 клінічна база кафедр розміщена у закладах охорони здоров’я. На базі СумДУ функціонують навчальні центри ІТ-компаній (NetCracker, PortaOne, MindK, AMC Bridge, Brocoders, Apptimized та інших. Фахівці практики запрошуються до проведення аудиторних занять, гостьових лекцій, майстер-класів, кейсів, а також – підсумкової атестації. Реалізується співкерівництво та рецензування кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти, головування та робота експертів галузі у складі екзаменаційних комісій з атестації здобувачів вищої освіти.

«Співпраці з роботодавцями та практико-орієнтованій підготовці в усьому світі приділяється значна увага. Таке співробітництво – це тренд сучасної вищої освіти. Тож ми маємо посилити цю складову нашої роботи», – наголосив готова ради з якості Анатолій ВАСИЛЬЄВ.

Питання викликало жваву дискусію, представники ради з якості надали багато пропозицій та коментарів з приводу того, як поліпшити організацію співпраці з роботодавцями та практико-орієнтованого навчання.

Також було розглянуто питання  про надання рекомендацій вченій раді СумДУ щодо затвердження Положення про кваліфікаційну роботу здобувача вищої освіти Сумського державного університету, яке учасникам ради з якостіц представила проректорка з науково-педагогічної роботи Інна ШКОЛЬНИК. Питання винесено на обговорення та буде подано до розгляду вченій раді університету.

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]