Дата публікації:
27 квітня 2023
Кількість переглядів:
543
Аудіоверсія:
Поділитися:

27 квітня у рамках перебування на Сумщині представники Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на чолі з головою регуляторного органу – українською журналісткою, ведучою телепрограм Ольгою ГЕРАСИМ’ЮК – відвідали Сумський державний університет.

До складу делегації увійшли члени Національної ради Олена НИЦЬКО та Олександр БУРМАГІН, а також представниця регулятора в Сумській області Лариса ЯКУБЕНКО.

Гостей цікавили особливості підготовки студентів-медійників у прикордонному регіоні, тож під час візиту вони зустрілися з викладачами і студентами кафедри журналістики та філології.

На зустрічі обговорювалися питання, що стосувалися діяльності медійників у воєнний час, етичного кодексу журналіста, а також особливостей нового Закону України «Про медіа».

Ольга ГЕРАСИМ’ЮК у розмові зі студентами та викладачами СумДУ передусім торкнулася професійних стандартів роботи журналіста, особливостей їх дотримання у воєнний час, наголосила на важливості інформаційної зброї в протистоянні з ворогом, а також поділилася спогадами про власні перші кроки у професії.

На правничих засадах Закону України «Про медіа» зосередив увагу Олександр БУРМАГІН – медіаюрист, один із розробників Закону «Про медіа». Йшлося про те, що новий нормативний акт передбачає для журналістів, які вимоги ставить перед медійною спільнотою. Представник Нацради також окреслив наявні відмінності української та європейської систем правового регулювання діяльності медіа і окремих журналістів.  

На важливості навичок критичного мислення та медаіграмотності під час обговорення наголосила Олена НИЦЬКО. Зокрема, вона акцентувала увагу учасників зустрічі на напрацьованій Нацрадою спільно з силовими структурами доказовій базі про факти злочинів країни-агресора.

Запитань від студентів було багато. Зокрема цікавились тим, які мають відбутися трансформації в українській журналістиці, аби вона відповідала європейським нормам, як вплине новий закон «Про медіа» на роботу спортивних ресурсів, чи часто вдається притягнути журналістів до відповідальності за порушення кодексу журналістської етики тощо.

Після зустрічі зі студентами і викладачами представники Нацради відвідали кафедру журналістики та філології СумДУ, ознайомились з матеріально-технічною базою, де здійснюється підготовка майбутніх медійників, поспілкувалися із ректором університету Василем КАРПУШЕЮ та завідувачем кафедри Володимиром САДІВНИЧИМ.

«Ми намагаємось будувати сучасний європейський університет, і сьогодні ви можете побачити, як це в нас виходить», – зазначив Василь КАРПУША.

«Судячи з того, що ми побачили – у вас все виходить. Ми дуже вдячні вам за ваш час і ті зустрічі, що сьогодні відбулися», – підсумувала Ольга ГЕРАСИМ’ЮК.


Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]