Дата публікації:
04 серпня 2023
Кількість переглядів:
704
Поділитися:

2-3 серпня, у Львові, на базі Українського католицького університету, відбулась зустріч Альянсу українських університетів, на якій узгодили стратегію роботи та плани на новий академічний рік.

Сумський державний університет на заході представляли ректор Василь КАРПУША та начальник управління міжнародного співробітництва Костянтин КИРИЧЕНКО.

Альянс університетів було створено навесні нинішнього року. До його складу, разом із Сумським державним університетом, увійшли: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний технічний університет «Дніпровська політехніка», Національний університет водного господарства та природокористування, Український католицький університет і Київська школа економіки (KSE).

На зустрічі було обговорено питання навчання та розвитку спроможності українських громад заради стійкості та відбудови, психологічного відновлення військових і цивільних, адаптації внутрішньо переміщених осіб та демобілізованих військовослужбовців, розвитку якісної вищої освіти і науки, внутрішніх обмінів студентів, викладачів та адміністраторів тощо. Робота Альянсу орієнтуватиметься на запит громад, дослідження і потреби суспільства, у співпраці між собою та закордонними партнерами.

Велику увагу члени Альянсу планують приділити взаємодії зі студентами та викладачами, активній участі здобувачів вищої освіти у житті університетів та їхніх громад. У межах співпраці заплановані студентські обміни між університетами-партнерами, внутрішня мобільність, спільна реалізація гібридних форм навчання та досліджень, проведення літніх шкіл, впровадження нових сертифікатних програм і мікро-кваліфікацій. 

Ректор СумДУ Василь КАРПУША акцентував увагу на тому, що таке обʼєднання університетів унікальне для української освітньої галузі і є гарним прикладом для інших організацій та інституцій.

«В Україні вперше утворили альянс приватних і державних університетів. Це дві різні системи в освіті. Досвід приватних університетів свідчить про те, що в українських реаліях сьогодні можливо будувати якісну освіту та науковий простір. Хотілося б, щоб саме за прикладом успішної освітньої моделі формувалась вся Україна. Університети мають стати тими агентами, інтелектуальною опорою, яка формуватиме нові кадри, підходи в освіті, в проєктному менеджменті у плеканні патріотичних цінностей в суспільстві», - наголосив ректор.

За інформацією Українського католицького університету

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]