Дата публікації:
16 березня 2012
Кількість переглядів:
1204
Поділитися:

15 березня в Сумському державному університеті на базі кафедр теорії та практики перекладу й германської філології відбулася Х Міжнародна науково-практична конференція «Методологічні проблеми сучасного перекладознавства». Учасниками конференції стали вчені, аспіранти, викладачі вишів, студенти з різних областей України та країн близького зарубіжжя (Туркменістану, Іраку, Турції, Китаю).

Конференція стосувалася проблем перекладознавства, оцінки духу часу при роботі з текстом і вміння спрямовувати його на читача. Кафедра теорії та практики перекладу, при якій діє науково-дослідна лабораторія фундаментальних лінгвістичних досліджень, презентувала свою наукову роботу, розглядаючи важливі науково-теоретичні проблеми в галузі лінгвістики, германського мовознавства та сучасного перекладознавства.

Зацікавлення аудиторії викликала доповідь доктора філологічних наук, завідувача кафедри теорії та практики перекладу з англійської мови – Лади Коломієць. У своїй роботі «Алюзивні фрази Грегорі Корса та їх «друге життя» вона провела паралель між оригіналом вірша «Одруження» американського поета Грегорі Корсата його перекладом на українську мову Юрієм Андруховичем.

Увагу також привернув виступ «Национальное выражение эмоции страха в фразеологизмах белорусского и русского языков»  доктора філологічних наук із Білорусії – Ольги Лєщинської. У своїй роботі вона виявила фразеологізми, які моделюють емоцію страху в російській і білоруській мовах, запропонувала  модель побудови порівняльної класифікації фразеологізмів  у двох мовах щодо емоції страху, об’єднавшиїх у такі складові: відчуття холоду, дефекація та фізична дисфункція.

Кафедра теорії та практики перекладу й кафедра германської філології наголосила на подальшій плідній співпраці з зарубіжними партнерами в галузі освіти. Викладачі та студенти й надалі будуть брати активну участь у міжнародних програмах і конференціях. А відділ міжнародних зв’язків СумДУ продовжуватиме, як і раніше, організовувати стажування студентів у Німеччині, Великобританії, США тощо.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]