Дата публікації:
25 серпня 2023
Кількість переглядів:
747
Поділитися:

Ігор Змисля вступив до Сумського державного університету в 1996 році. Тоді ще зовсім молодий студент вважав лікарів надлюдьми, а нині очолює один з найбільших в області медичних закладів, де надається допомога юним жителям регіону, - Сумську обласну дитячу клінічну лікарню, а також практикує як лікар-ортопед.

Наша зустріч присвячена 75-й річниці створення університету, тому розпочнемо одразу з головного питання: чому свого часу Ви обрали саме СумДУ?

Як тоді, коли я тільки думав про вступ до вишу, так і зараз, вважаю, що СумДУ – найкращий університет у нашому регіоні. Медичний факультет тільки розпочинав свою роботу – це був четвертий набір, але в мене вже були знайомі, які тут вчилися, і всі були задоволені. Про медицину я мріяв останні три роки школи, тож рішення вступати на медичний факультет СумДУ було для мене доволі виваженим. І я жодного разу не пожалкував про свій вибір.

А в якому це було році?

У 1996-му.

І це була суто Ваша ініціатива?

Абсолютно. Я був упевнений, що саме тут можна отримати необхідні знання, щоб повною мірою реалізувати себе.

Які спогади з’являються у Вас найпершими, коли згадуєте навчання в університеті?

Знаєте, це чудові роки життя. Місце, де дуже багато чого навчився, і найперше – я по-справжньому навчився вчитися. Свого часу я закінчив школу із відзнакою, але це був новий виклик, нові рівні вимог, нові знання, нові напрямки – взагалі все нове. Університет – місце, де дуже багато чого реалізувалося. На першому курсі я вперше брав участь в олімпіаді з хімії, вивчав нові мови, наприклад, латину, нові напрямки в науці: анатомія, гістологія, здобув навички роботи з пацієнтами.

Дуже багато вражень було саме від процесу навчання, багато спілкування. Це чудовий час, і я згадую його, як величезний поштовх до розвитку як людини, як студента та як лікаря. 

Можете згадати свою улюблену аудиторію?

Анатомка. Те місце, де проводилося дуже багато часу, особливо в перші роки навчання. Там було взагалі щось нереально нове, цікаве. Що може бути цікавіше для лікаря, ніж будова тіла людини? Те, з чого все починається. Зараз я все ще практикую, за фахом я ортопед, і в своїй роботі часто повертаюся думками саме до нашої анатомки, це мені дуже допомагає.

А хто або що саме прищепило Вам любов до медицини?

У моїй родині не було лікарів до мене. Я розмірковував ще в середній школі, що б я хотів, ким себе бачив – це  доволі складний вибір. Усі знайомі лікарі тоді здавалися мені трохи надлюдьми. Як вони можуть у цьому всьому розумітися? Однак зараз вважаю, що всьому можна навчитися. Було б бажання. Медицина – це велика праця, але вона надзвичайно цікава. Гадаю, якби довелося вибирати ще раз, я зробив би так само.

Чи були у Вас улюблені викладачі?

Звичайно були. Атаман Олександр Васильович. Зараз з нами його немає… але він величезного рівня викладач.

Салістий Станіслав Михайлович – він був завідувачем кафедри органічної, неорганічної та фізико-колоїдної хімії в 96-му році. Просто унікальна людина. Хімію я любив ще зі школи, але його рівень викладання був настільки потужним, що просто величезний відбиток залишив у мені. І я дуже вдячний, що саме він тоді викладав.

Як я зрозумів, Вашими улюбленими предметами були хімія та анатомія?

Так, перші роки. Потім мені дуже подобалася терапія, багато цікавого в цьому напрямку. Ортопедія – безумовно, тому зараз це моя спеціальність. Подобались рентгенологія і променева діагностика, а також – медична психологія. Це вже клінічні предмети.

Хірургія – я з першого курсу ходив на чергування, просився до лікарів у п’яту лікарню. Ніхто мені не відмовляв, брали на чергування, давали можливість навчатися. Лікарі там були просто чудові. Величезний плюс в медицині, що під час навчання ти вже можеш додатково отримувати практичну освіту: робота з пацієнтом, робота в операційній, дивитися на організацію цього – це дійсно сильна практика.

Чому Ви обрали саме ортопедію?

Ортопедія, як на мене, дуже особливий напрямок. Чому? По-перше, він складається з двох частин: окремо – травматологія, окремо – ортопедія. Вони пов'язані між собою, але кожна з цих частин цікава по-своєму.

Травматологія – ніби на кордоні між мистецтвом і чистою наукою… Від науки є чітка класифікація травм, досконало розбираються усі типи переломів, усі вивихи. Але робота з цими переломами – це вже мистецтво, побудоване на відчуттях рук хірурга, того, хто робить втручання. Кожна кістка в людському тілі – особлива історія про те, як її лікувати, як вона може травмуватися. Це дуже-дуже об'ємна спеціальність, і в ній завжди є простір, куди далі розвиватися.

Друга частина – ортопедія. Своїм пацієнтам я часто говорю – в ортопедії що не суглоб, так і безліч хвороб, які на нього припадають. У кожного суглоба, в кожній зв’язці, кожному сухожиллі є певна особливість, своєрідна цікавість.  Тут є дуже великий простір для розвитку клінічного мислення. Немає людей, котрі скажуть, що вже все вивчили в ортопедії та травматології. Це така професія, де потрібно постійно тримати освітній процес, інакше залишишся за бортом. Ніби розбираєш унікальний механізм і намагаєшся зрозуміти, як він працює. Але це не звичайний механізм – він живий, він увесь час хоче самовідновлюватися, намагається себе врятувати – дуже розумна і навіть хитра система.

Ви – директор дитячої лікарні, тож працюєте виключно з дітьми?

Із дітьми працюю, звичайно, але й з дорослими теж. Тривалий час я працював саме з дорослими. Це моя найбільша аудиторія пацієнтів – вони знають мене, я знаю їх. Ми тримаємося одне одного, маємо багато про що поговорити.

Повернімося до студентських років. Чи брали участь в наукових конференціях або конкурсах наукових робіт?

Так, це було. Ще з першого курсу я почав брати участь у наукових конференціях. Це було завдяки професору Салістому. Навіть пам'ятаю тему своєї першої роботи: «Бактерицидні покриття в медицині» – про покриття медичних меблів фарбами, що мають бактерицидну дію. Я тривалий час готувався до виступу, мені це так подобалося, отримав величезне враження.

Пам'ятаю також, що писав реферати, але вже не згадаю, які саме. Час все-таки своє бере.

Розкажіть про Ваше дозвілля, бо студентство ж не лише сидіння за книжками.

Ще зі школи мені дуже подобався спорт. І коли я вступив до університету, також займався спортом, кілька разів на тиждень. Ми з другом відвідували тренажерний зал, я грав у футбол – завжди стояв на воротах, а також регулярно бігав. Біля медичного інституту в нас дуже мальовнича природа, сосновий ліс, у якому є такі стежинки, де можна вільно пробігтися і вранці, і ввечері. Дуже-дуже красиво, ще й річка поруч.

Значна складова дозвілля – спілкування з друзями, котрі зараз є моїми колегами. Це така якась особлива каста людей – усі одне одного знають, колись тривалий час десь мешкали поруч, спілкувалися, зустрічалися в компаніях. Це була своя історія.

Читання. Окрім навчальної та наукової літератури я завжди читав художню, і зараз намагаюсь читати, коли є час. Для мене це певний вид задоволення.

А як щодо культурно-мистецької діяльності. Можливо, брали участь у заходах, «Золотому інтегралі», наприклад.

Ні, в культурно-мистецьких заходах я принципово не брав участь. Справа в тому, що в школі я весь час був ведучим чогось. Я вів усе, що можна: був Дідом Морозом, проводив різні заходи, шкільні лінійки… Пам'ятаю відчуття, коли всі відпочивають, а я вчу слова, щось там провожу. Коли прийшов до університету вирішив нікому не розповідати про те, що я взагалі можу щось таке робити. Але зараз думаю, що це було неправильно. Мені, напевно, було б теж цікаво брати участь в цій особливій університетській історії.

І ще одне питання. Ви працюєте як з дітьми, так і з дорослими. Чи багато ваших знайомих із університету звертається до Вас, можливо, зі своїми дітьми або самі?

Ви не уявляєте, наскільки багато. Не тільки з університету. Коли до мене приходять мої викладачі, я радий, що можу їм допомогти, а їм не соромно звернутися до колишнього студента, якого вони навчили. Також звертаються мої шкільні вчителі. Дехто з них вже старшого віку, приходять із дітьми, зі своїми рідними або самі. Знаєте, є певна довіра цих людей до мене. Те, що вони знають мене як лікаря, як учня та студента і готові довірити своє здоров'я, для мене це дуже важливо і приємно.

Колись мій учитель ортопедії Шалімов Іван Миколайович казав, що професія лікаря на одну сходинку ближча до Бога. Коли я пройшов інтернатуру після навчання, він був першою людиною, хто мене практично за руку провів у саму ортопедію та травматологію. Я маю за це йому подякувати.

Які можете дати поради студентам, котрі навчаються зараз? 

Перше – нічого не боятися. Коли я тільки вирішив йти в медицину, мені розповідали, що там страшенно важко. Насправді – ні. Якщо ти хочеш і готовий вчитися, все було добре. Звичайно, багато часу треба приділяти самонавчанню, багато чого треба брати від викладачів. Але це все дає можливість розвиватися так, як ні в якому іншому місці.

Без лікарів, які зустрічають дитину, коли вона народжується, і проводжають людину, котра йде від нас, не проходить жодне життя. Ми всі завжди десь поруч із лікарями.

Ваші побажання університету в рік ювілею.

Я б побажав університету не зупинятися в розвитку, тому що це дуже важливо. Насправді, університет весь час це й робив. Ще я б побажав пластично змінюватися, відповідно до вимог часу, відповідати викликам сьогодення, які є не тільки в медицині, а й у решті напрямків – сучасний світ розвивається дуже швидко, ці зміни просто вражають. Постійно впроваджувати щось нове.  Залишатися таким же відкритим в плані студентського самоврядування, тому що воно, як на мене, виховує справжніх громадян країни. Також бажаю СумДУ пройти виклики, які зараз існують у нашій країні. Бути разом із нею в цей момент. Вітаю СумДУ з ювілеєм!

Спілкувався студент групи ЖТ-11 Захар Ювко

Фото – з особистого архіву Ігора Змислі

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]