Дата публікації:
08 вересня 2023
Кількість переглядів:
495
Поділитися:

13 вересня в Сумському державному університеті розпочинаються відкриті наукові міжфакультетські семінари, відвідати які зможуть усі охочі. Семінари проводитимуться за різною тематикою (історія, медицина, інженерія тощо). Доповіді на них робитимуть не тільки наукові керівники цих семінарів, але й запрошені дослідники. Особливість заходів – у спробі знаходити спільне на перетині двох і більше наукових галузей. Процесу цього пошуку й будуть присвячені наукові зустрічі.

«Ідея, коли провідні світові вчені діляться своїми науковими здобутками з широким загалом, не нова», – зазначив проректор з наукової роботи Анатолій ЧОРНОУС, – «Ми свої семінари плануємо проводити, першою чергою, для університетської наукової спільноти, тим самим стимулювати горизонтальне спілкування вчених. В ідеалі нам би хотілося, щоб ці міжфакультетські обговорення допомогли науковцям породити нові ідеї, встановити зв’язки між окремим вченими і цілими науковими школами. Можливо, таке спілкування зможе вилитися в цілий міждисциплінарний напрям».

Розпочинає семінари докторка політичних наук Андріана КОСТЕНКО з темою «Соціальна стійкість українців в умовах війни: кількісні та якісні індикатори» (13 вересня). Далі науковців запрошує Олександр ЛИТВИНЕНКО обговорити можливості реабілітації пацієнтів із судинними захворюваннями (20 вересня). Доктор фiзико-математичних наук Анатолій ОПАНАСЮК поділиться зі слухачами експериментами квантової механіки, що змінюють наше уявлення про світ (27 вересня).

Взяти участь у семінарах можна буде як очно, так і в режимі онлайн, а також переглянути відеозапис у відкритому доступі. Планується, що після виступів відбуватимуться обговорення й усі зацікавлені зможуть поставити питання або виступити.

Розклад на весь навчальний рік і тематика всіх семінарів розміщена за посиланням: https://cntei.sumdu.edu.ua/index.php/uk/seminary

«Хочемо, щоб наші семінари дали можливість познайомитися з можливостями вчених з інших наук. Бо тільки коли обговорюєш проблеми – народжуються ідеї», – зазначає Анатолій ЧОРНОУС.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]