Дата публікації:
16 березня 2012
Кількість переглядів:
1030
Поділитися:

Доцент кафедри комп’ютерних наук секції інформаційних технологій проектування Сумського державного університету Віра Шендрик вшанувала пам’ять Тараса Григоровича Шевченка, взявши участь у відкритті нової експозиції у музеї Тараса Шевченко в місті Торонто (Канада). Цей музей єдиний на Американському континенті, присвячений Шевченку.

10 березня музей поповнився двома експонатами: вітражним портретом Тараса Шевченко, який створив та подаровував музею художник Damon Dowbak, і знайденою та відреставрованою статуєю сидячого поета (робота українського скульптора Івана Гончара).

Статуя, як і музей, має досить сумну історію. Музей Тараса Шевченко заснували в місті Оквіл у 1950-х роках. Тоді він знаходився у Меморіальному парку ім. Шевченка. Музею і парку від уряду України подарували експонати з Шевченкової спадщини та два пам‘ятника – велика статуя у повний зріст (висотою 11 футів) і маленька статуя сидячого поета. Та, на жаль, музей згорів у 1988 році. Із усієї експозиції пощастило врятувати лише рідкісний експонат – бронзову посмертну маску поета.  А з парку у 2001 році вкрали маленьку сидячу статую (2001 р.) і велику статую (2006р.).

Але там де живуть українці не вмирає пам‘ять про Тараса Шевченка. На зібрані від пожертв кошти музей Шевченко знову відкрився, на цей раз у місті Торонто. Він також поповнюється новими експонатами, подарованими звичайними людьми. Пощастило й знайти майже не пошкоджену голову великої статуї, а минулого року до музею повернули маленьку статую сидячого поета. Тепер вона відреставрована та виставлена у музеї на найкращому місці.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

               

  • Науковці СумДУ відкрили музей Шевченка у Торонто
  • Науковці СумДУ відкрили музей Шевченка у Торонто
  • Науковці СумДУ відкрили музей Шевченка у Торонто

   

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]