Дата публікації:
12 жовтня 2023
Кількість переглядів:
691
Поділитися:

Сумському державному університету – 75 років з часу заснування. 12 жовтня форум, приурочений ювілейній даті, зібрав однодумців – науково-педагогічних працівників, представників управлінського менеджменту,  студентського самоврядування, Міністерства освіти і науки України, обласної влади, народних депутатів, членів Наглядової ради, а також ветеранів, які розвивали й сприяли успішності СумДУ, колег з партнерських закладів, установ та організацій.

Учасники обмінялися думками щодо місця, місії та перспектив університету в розбудові вищої освіти України, розвитку міста, області та країни.

Зокрема, начальник Сумської військової адміністрації Володимир АРТЮХ у своєму виступі відзначив багатопрофільність спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців в університеті, високий рівень отриманих ними знань та умінь, потужний науково-педагогічний колектив. «За шість місяців свого керівництва я переконався, що СумДУ – основа наукової бази розвитку регіону, що дає можливість Сумщині нарощувати виробництво, забезпечує область кваліфікованими спеціалістами та сучасними технологіями», – підкреслив Володимир Артюх.

За дорученням Президента України Володимира ЗЕЛЕНСЬКОГО, очільник ОВА зачитав вітання Глави держави колективу університету. «Сердечно вітаю всіх науково-педагогічних працівників, співробітників, студентів, аспірантів та випускників Сумського державного університету із 75-річчям із дня його заснування. За час свого існування університет підготував і випустив десятки тисяч фахівців, які стали відомими науковцями, педагогами, управлінцями, громадськими діячами. За обсягом фінансування наукових розробок та досліджень у багатьох галузях науки сьогодні університет є одним із лідерів серед закладів вищої освіти України.

Хочу подякувати вам за майстерність, самовідданість незламність у нових воєнних реаліях. Нехай ваші сміливі задуми та ідеї втілюються у життя. Бажаю усім вам миру, міцного здоров’я, невичерпної енергії та вагомих звершень в ім’я нашої Перемоги».

 «У країні, де є такі університети як СумДУ, такі випускники, ми обов’язково переможемо і забезпечимо динамічний розвиток держави й українського суспільства, досягнемо рівня найбільш прогресивних європейських країн!», – наголосив Президент Національної академії педагогічних наук України, голова Наглядової ради СумДУ Василь КРЕМЕНЬ.

Характеризуючи університет, він відзначив кілька складових: високу технологічність, задоволення практичних потреб різних галузей, інноваційність, ефективне керівництво, а також колектив, який має цінності, традиції та характер.

Стійкі цінності, що формувалися впродовж багатьох років, системний менеджмент і любов до рідної альма-матер – секрет успіху СумДУ, наголосив ректор Василь КАРПУША. Він відзначив великий внесок в розвиток університету своїх попередників Ігоря КОВАЛЬОВА та Анатолія ВАСИЛЬЄВА.

«Упевнений, що Сумський державний університет і надалі буде освітнім форпостом не тільки на північному сході, а й в цілому в Україні», –  висловив упевненість Василь КАРПУША.

Ректор подякував співробітникам та студентам за наполегливу і відповідальну працю, спрямовану на забезпечення успішності університету, наголосивши, що головним пріоритетом є подальший системний розвиток.

Народна депутатка України, експертка з питань освіти і науки Юлія ГРИШИНА зазначила, що вперше вона відвідала Суми і СумДУ навесні минулого року і була приємно вражена організацією діяльності університету в умовах воєнного стану за тридцять кілометрів від кордону. «СумДУ знає вся Україна. Він посідає високі позиції в міжнародних і всеукраїнських рейтингах. Вам є, чим пишатися. І я бачу, що ваш секрет успіху – люди, які працюють в університеті, а також керівництво, яке допомагає цим людям рухатися вперед».

«Можемо охарактеризувати наш колектив як колектив агентів змін, лідерів трансформацій. І це є так, адже працювати в нашому університеті доволі складно – ми весь час ставили перед собою нові завдання, піднімали планку наших цілей. Висловлюю подяку всім колегам, ветеранам і амбітно-креативним студентам. Вірю в майбутнє СумДУ!», – наголосив почесний ректор, голова вченої ради університету Анатолій ВАСИЛЬЄВ.

Про те, які практики та досвід СумДУ варто масштабувати на всеукраїнському рівні говорив заступник міністра освіти і науки України Денис КУРБАТОВ. Як випускник і донедавна очільник науково-дослідної частини університету, він передусім відзначив націленість на результат. Також він звернув увагу на розвиток наукової складової, якій особливо приділяють увагу в СумДУ, а також впровадження інноваційних інформаційних технологій. «Саме це робить СумДУ одним із лідерів вищої освіти і науки України», – підсумував Денис КУРБАТОВ.

За сумлінну працю та досягнення, що спряли розвитку університету, області, а також української науки та освіти представники СумДУ отримали почесні відзнаки від Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України, Сумської ОВА та обласної ради.

75 років розвитку, 75 кРоків успіху – багато це чи мало… Відзначивши три чверті століття СумДУ крокує вперед – впевнено та сміливо, маючи досвід, стратегію розвитку, плани на майбутнє та віру в наступні покоління керівників, викладачів, випускників, аспірантів, студентів, усіх тих, хто щодня творить  нову історію Сумського державного університету!


Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]