Дата публікації:
27 жовтня 2023
Кількість переглядів:
431
Поділитися:

Приводом зустрічі у Києві стало обговорення актуальних кейсів стратегічного партнерства та спільної роботи у напрямку формування енергетичної незалежності України.

З окремими науковими проєктами представники управлінського менеджменту ПАТ «Укрнафта» попередньо ознайомились під час робочого візиту до Сумського державного університету у вересні цього року. На нинішній зустрічі керівники відповідних наукових напрямів СумДУ надали спеціалістам нафтовидобувної компанії більш детальні характеристики науково-прикладних розробок, розповіли про можливості їх застосування.

Зокрема, завідувач лабораторії гідроприроводів Андрій ПАПЧЕНКО представив нафтовикам лінійку насосів Prime Pump, обладнання і комплектуючі насосів і компресорів (зокрема 10ГКН), а також поршневі кільця, виробництвом яких на території України займається тільки СумДУ.

На можливостях університету в сфері енергоаудиту та енергоменеджменту, впровадження неінвазивних інтелектуальних систем моніторингу тепло- та енергоспоживання розробки спеціалістів кафедри, а також можливості з модернізації насосів лінійки ЕЦН, ЦНС, що використовуються компанією ПАТ «Укрнафта» в процесах нафтовидобутку, акцентував увагу завідувач кафедри прикладної гідроаеромеханіки Микола СОТНИК.

Завідувач кафедри технічної теплофізики Сергій ВАНЄЄВ презентував турбоприводи та турбодентандери, що можуть використовуватися як джерело альтернативної енергії на об’єктах газорозподільчих систем, а також в якості приводів трубопровідної арматури (перш за все засувок).

Торцеві ущільнення, які розробляються в СумДУ і традиційно використовуються ПАТ «Укрнафта», презентував начальник Центру науково-технічної і економічної інформації, доцент кафедри комп’ютерної механіки ім. В. Марцинковського Сергій ГУДКОВ.

Доцент кафедри екології та нових технологій Роман ВАСЬКІН ознайомив фахівців нафтовидобувної компанії з технологічними системами очищення відпрацьованого бурового розчину, технологію одержання біостимулятора для ліквідації розливів нафти, що може бути цікаве в процесах операційної діяльності ПАТ «Укрнафта», а професор Олександр ЛЯПОЩЕНКО розповів про сепараційне обладнання – власну розробку кафедри хімічної інженерії.

Проректор з наукової роботи Анатолій ЧОРНОУС і в.о. начальника науково-дослідної частини Владислав КОНДУСЬ наголосили, що університет  має потужний потенціал та можливості щодо забезпечення підтримки нафтовидобувної галузі, надзвичайно важливої для зміцнення енергетичної незалежності нашої держави.

Спеціалісти ПАТ «Укрнафта» високо оцінили запропоновані рішення, тож сподіваємося на подальшу плідну співпрацю в нафтогазовому секторі!

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]