Дата публікації:
27 жовтня 2023
Кількість переглядів:
399
Поділитися:

Студенти, викладачі та співробітники Сумського державного університету взяли участь у написанні Радіодиктанту національної єдності, що традиційно проводиться в День української писемності та мови. Цьогоріч свято вперше відзначалося 27 жовтня.

Авторство тексту диктанту «Дороги України» належить українській письменниці та лауреатці Шевченківської премії Катерині Калитко. Читав актор театру та кіно Олексій Гнатковський.

Організатором всеукраїнського флешмобу вже 23-й рік поспіль є Українське радіо, а традицію збиратися разом для написання радіодиктанту в стінах СумДУ та онлайн підтримує факультет іноземної філології та соціальних комунікацій.

Оскільки вже другий рік поспіль написання радіодиктанту відбувається в умовах війни, захід має особливе патріотичне значення – він об’єднує всіх українців, у всіх куточках нашої країни та за її межами. Особлива атмосфера єднання панувала й в укритті СумДУ, де зібралися викладачі та студенти, щоб разом проїхатися «Дорогами України», перевірити свої знання з української мови та поспілкуватися.

«Радіодиктант – не перевірка знань, це акція єднання українського народу навколо рідного слова. Нашу мову неодноразово забороняли, знищували її носіїв, але українська пережила важкі часи і сьогодні вважається однією з найкрасивіших мов світу. Зараз ми чекаємо на велику перемогу, і знаємо, що наш український народ, і наша мова – непереможні!», – зазначила декан факультету іноземної філології та соціальних комунікацій Олена СУШКОВА.

«Душа народу має матеріальне вираження – це наша мова. Написання Радіодиктанту – вираження поваги до рідної мови, прагнення зберегти її ідентичність. Кожне слово, яке ми сьогодні будемо писати, це крок до покращення, збереження і розвитку нашої ідентичності, а ще – це шанс зібратися разом, подумати про наші минулі покоління та наші обов’язки перед майбутніми поколіннями», – підкреслила завідувачка кафедри іноземних мов та лінгводидактики Наталія ТАЦЕНКО.

Активно долучилися до акції студенти. Хтось із низ писав диктант вперше, хтось бере участь в акції щороку, та для всіх написання Радіодиктанту національної єдності – це вагома подія.

«Оскільки я писала диктант у школі кожного року, цьогоріч захід став особливим для мене, адже я писала радіодиктант як студентка першого курсу Сумського державного університету. А ще хочу зазначити, що це була чудова можливість зустрітися зі своїми одногрупниками, розділити емоції після написання», – поділилася враженнями студентка першого курсу Софія КОРОБКА.

«Останній раз я брала участь у написанні радіодиктанту ще в сьомому класі, до коронавірусу і повномасштабної війни. Чекаю оприлюднення тексту для перевірки знань», – розповіла першокурсниця Анастасія БАШТОВА.

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]