Дата публікації:
27 листопада 2023
Кількість переглядів:
1474
Поділитися:

У літопис Сумського державного університету вписано чимало відомих імен. Серед них  почесне місце посідає Заслужений лікар України, професор, доктор медичних наук Зиновій Йосипович Красовицький. Прийдешній 100-річний ювілей корифея інфекційної служби Сумщини зібрав за круглим столом представників медичної спільноти. 

Організатори заходу – СумДУ і КНП СОР  «Медичний  клінічний  центр  інфекційних   хвороб  та  дерматології імені З. Й. Красовицького» запросили колег та учнів видатного науковця й практика віддати шану його світлій пам'яті 27 листопада, у день ювілейної дати народження Зиновія Йосиповича.

Учасники круглого столу обмінялися спогадами про земляка, талановитого лікаря-інфекціоніста, який зробив величезний внесок в розвиток вітчизняної галузі охорони здоров’я і все професійне життя якого було нерозривно пов’язане з Сумщиною.

Родом Зиновій Йосипович з м. Середино-Буда. Брав участь у Другій світовій війні. Особисто виніс з поля бою 178 поранених, при цьому сам отримав чотири поранення, унаслідок чого зазнав ампутації ноги. При поверненні до мирного життя навчався в Харківському медичному інституті, який закінчив із відзнакою у 1948 році.

Завідував інфекційними відділеннями 2-ї та 4-ї лікарень у місті Суми, з 1976 року – інфекційним відділенням 1-ї міської лікарні, яке згодом стало школою передового досвіду в Україні. Разом з тим, він прикладав чимало зусиль для реалізації своєї мрії – створення сучасної інфекційної лікарні, де б наука і практика поєднувались на рівні світових стандартів. І такий інноваційний лікувальний заклад був створений у 1992 році – центр з інфектології та медико-біологічних проблем в екології, який Зиновій Красовицький очолював до 2000 року.

Він був серед ініціаторів відкриття на Сумщині навчальної бази для підготовки лікарів.

«У 1992 році виникла ідея створення медичного факультету, тобто вищої фахової освіти, яку місцева медична спільнота сприйняла неоднозначно. Був певний скепсис, чи вдасться на Сумщині забезпечити якісну підготовку фахівців медичного напрямку. Один з небагатьох, хто беззаперечно підтримав наш задум і доклав власних зусиль для його втілення, був Зиновій Красовицький. Уже відома і поважна на той час людина, депутат міської ради, очолював депутатську комісію з питань охорони здоров'я, він також сприяв налагодженню співпраці з місцевими медичними закладами, створенню там клінічних баз. Відповідною базою стала й обласна інфекційна лікарня. Був створений потужний науково-лікувальний комплекс», – поділився спогадами голова вченої ради СумДУ, радник ректора Анатолій ВАСИЛЬЄВ.  

Про внесок в розвиток кафедри інфекційних хвороб СумДУ, яку професор, доктор медичних наук Зиновій Красовицький очолював з 1998 до 2002 року, розповів нинішній завідувач кафедри, професор Микола ЧЕМИЧ. Він відзначив величезний науковий доробок Зиновія Йосиповича, наголосив, що його праці унікальні й досі мають велике практичне значення для учнів і послідовників талановитого лікаря-вченого.

Серед них – директор навчально-наукового медичного інституту Андрій ЛОБОДА. І хоча спеціалізацію Андрій Миколайович обрав іншу, але спогади про лекції професора Красовицького збереглися в пам’яті.  «Я був з тих студентів, яким пощастило слухати лекції Зиновія Йосиповича, мати з ним можливість живого спілкування. Пам’ятаю, як він на милицях заходив до аудиторії, ми всі чекали, доки професор займе місце за трибуною і розпочне лекцію. Він говорив неголосно. Але в аудиторії завжди стояла тиша. Зиновій Йосипович завжди готувався до лекцій. Це було помітно, бо вони містили нову інформацію про інфекційну службу, про інноваційні методи діагностики, особливості лікування. Вражали його глибинні теоретичні знання плюс великий практичний досвід лікування конкретних хворих» – згадує Андрій Лобода.

Незабутніми спогадами про Зиновія Йосиповича як про непересічну особистість, з високими моральними і професійними якостями, поділилися колеги, зокрема з медичного центру, що носить його ім’я.

«Надзвичайно цікаве спілкування було. Кожного дня він збирав на п’ятихвилинки , які розтягувалися на 25 хвилин, але це були найнезабутніші і дуже цінні хвилини життя, бо це було щоденне навчання, безперервне професійне навчання», – говорить Ірина ТРОЦЬКА, медичний директор КНП СОР  «Медичний  клінічний  центр  інфекційних   хвороб  та  дерматології імені З. Й. Красовицького».

За рік до смерті, у 2007 році, на урочистий захід з нагоди 15-річчя з часу створення Сумської обласної клінічної інфекційної лікарні, на який Зиновій Красовицький приїхав з Німеччини, де останні роки свого життя жив і лікувався, він сказав: «Мене надихають сумчани… Я син сумської землі… Мені важко підібрати слова, аби висловити свої почуття до сум’ян. Я схиляю перед вами голову. А якби в мене було друге коліно, я б встав на коліна».

А тепер вже багато років, як Зиновій Йосипович пішов у засвіти, жителі Сумщини схиляють голови перед його світлою пам’яттю, з великою вдячністю згадують унікального лікаря й прекрасну людину з великим, чуттєвим і добрим серцем. У 2003 році обласній інфекційній клінічній лікарні було присвоєне ім'я її засновника, а в листопаді 2004 року на фасаді закладу було урочисто відкрито барельєф видатного лікаря.

 

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]