Дата публікації:
22 грудня 2023
Кількість переглядів:
258
Поділитися:

21 грудня в Сумському державному університеті відбулось планове засідання Ради із забезпечення якості вищої освіти. Голові питання, порушені під час засідання, стосувалися стану організаційно-методичного забезпечення реалізації освітніх програм та розвитку академічної мобільності.

Про результати перевірки організаційно-методичного забезпечення реалізації освітніх програм у 2023-2024 навчальному році членам ради з якості повідомила проректорка з науково-педагогічної роботи Інна ШКОЛЬНИК.

Вона зазначила, що в університеті сформовано нормативну базу та відповідне організаційно-методичне забезпечення супроводу реалізації освітніх програм, проводиться системна перевірка дотримання стандартів якості. Зокрема в 2023-2024 навчальному році було здійснено моніторинг готовності кафедр до нового навчального року на основі критеріїв акредитації освітніх програм Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Ураховуючи  результати перевірки, рада з якості визначила низку рекомендацій щодо усунення наявних недоліків і поліпшення якості освітніх програм.

У контексті розгляду зазначеного питання ректор СумДУ Василь КАРПУША наголосив, що дотримання критеріїв якості освіти, системна і відповідальна робота усіх задіяних в організації навчального процесу осіб є запорукою успішного розвитку університету, зміцнення його авторитету в національному і світовому освітньому середовищі.

Про сучасний стан та основні завдання розвитку академічної мобільності в СумДУ поінформував учасників засідання начальник управління міжнародного співробітництва Костянтин КИРИЧЕНКО. Він відзначив, що розвиток міжнародної академічної мобільності є одним з пріоритетів Болонського процесу і, відповідно, європейського простору вищої освіти, запорукою міжнародної інтеграції та визнання освітніх програм університету, а також ефективним інструментом залучення додаткових інтелектуальних, матеріально-технічних і фінансових ресурсів.

Незважаючи на виклики глобальної пандемії та воєнного стану, в 2023 році університетові вдалося забезпечити низку можливостей академічної мобільності для здобувачів вищої освіти і співробітників, залучено рекордний обсяг фінансування від міжнародних фондів та партнерських закладів за кордоном для учасників від СумДУ.

Ефективна організаційна робота щодо міжнародної академічної мобільності здійснюється в ННІ БіЕМ, факультеті ІФСК, ННІ права та факультеті ТеСЕТ. Найкращі практики трансферу результатів мобільності демонструються на факультеті ІФСК.

У 2023 році спостерігалося збільшення обсягів віртуальної мобільності за технологіями міжнародного колаборативного онлайн-навчання (Collaborative Online International Learning (COIL), вперше студентів СумДУ залучено до європейських мікрокредитних (сертифікатних) курсів, що набуває все більш вагомого значення в європейському просторі вищої освіти і світі в цілому.

За результатами обговорення рада з якості ухвалила низку заходів щодо залучення університету до програм міжнародної академічної мобільності та організаційного супроводу їх реалізації.

«Неможливо розглядати академічну мобільність суто як міжнародну діяльність, оскільки це інтернаціоналізація освітнього процесу, тож вона є одним з індикаторів якості навчальної діяльності», – підкреслив голова ради з якості Анатолій ВАСИЛЬЄВ.

Окрім цього на засідання ради з якості було затверджено каталог вибіркових навчальних дисциплін циклу загальної підготовки (ЗП-каталог).

Також рада з якості затвердила низку рекомендацій вченій раді СумДУ щодо змін до освітніх програм та навчальних планів, змін до сертифікатної програми «ІТ-право» за спеціальністю 081 Право та щодо затвердження сертифікатної програми «Військове право» за спеціальністю 081 Право.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]