Дата публікації:
02 січня 2024
Кількість переглядів:
561
Поділитися:

У межах проєкту на сайті та сторінках Сумського державного університету в соціальних мережах вийшло тридцять інтерв’ю з випускниками різних років і спеціальностей.  Проєкт реалізовано пресцентром СумДУ спільно з кафедрою журналістики та філології.

Серед героїв проєкту – випускники, котрі свого часу мали яскраве та активне студентське життя, чимось відзначилися та запам’яталися університетові, й зараз мають певні успіхи в професійній діяльності.

Студенти-медійники долучилися до проєкту в межах практичної фахової підготовки. Саме вони спілкувалися з героями проєкту, допомагали зануритися в спогади про студентські роки та розповісти про найяскравіші миттєвості з життя університету, опрацьовували матеріал і створювали тексти.

«Я вважаю, що саме такий формат роботи став надзвичайно корисним для наших студентів. По-перше, вони мали унікальну можливість поспілкуватися з цікавими людьми, котрі обіймають високі посади, мають значні професійні досягнення, і чий шлях до успіху розпочинався саме в СумДУ. Вони вчилися ставити питання, вести діалог, визначати найцікавіше та формувати майбутній журналістський матеріал вже на етапі спілкування з героєм. Що не менш важливо – передача досвіду від колишніх студентів студентам сучасним. За роки існування університету тут, окрім всього іншого, склалося безліч студентських традицій, цінностей, які поступово втрачаються, оскільки онлайн-навчання не сприяє живій комунікації між здобувачами освіти й розвитку студентського життя. Ми прагнули показати, що університет – не тільки навчання, це живе освітнє середовище, спільнота однодумців і школа життя», – розповіла фахівчиня пресцентру, асистентка кафедри журналістики та філології Марина САДІВНИЧА.

Зустрічі з героями матеріалів відбувалися наживо та онлайн, оскільки більшість випускників мешкають територіально віддалено від Сум. До кожного інтерв’ю ретельно готувалися, підбирали формат, зручний для всіх час – дехто з випускників виходив на зв’язок із США, Канади, тож різниця в часі була відчутною. Живі зустрічі відбувалися як в університеті, так і на робочих місцях випускників.

«Мені дуже подобається працювати над створенням інтерв’ю, маю не тільки класний досвід, а ще й задоволення від роботи з текстом і крутими людьми!», – поділилася враженнями від участі в проєкті третьокурсниця-журналістка Анастасія САБЧУК.

«Журналістська практика в університеті зі спікерами з різних галузей діяльності залишила незабутнє враження. Спілкування з випускниками, які досягли успіху в своїй роботі, допомогло по-іншому поглянути на можливості, що їх надає, зокрема, професія журналіста. Слухати розповіді тих, хто колись, як я, був студентом СумДУ, а тепер досяг кар’єрних висот, було надзвичайно надихаюче. Практика допомогла мені побачити журналістику як можливість впливати на громадську думку, вивчати різні галузі та навіть створювати власний шлях у світі медіа», – розповіла майбутня медійниця Софія ГРЕНЕНКО.

Цікаво, що спогади випускників різних років, складають своєрідну хроніку життя університету і нашого міста. В інтерв’ю колишні студенти розповідають про особливості навчання на різних спеціальностях у різні роки, позанавчальну активність, наукову складову студентської діяльності, розвиток студентського самоврядування й особливі традиції. А також – зародження та становлення КВНівського руху в місті Суми, «Студентську республіку», та, звичайно, спроби об’єднання університетів і революцію на траві, яка розпочалась саме в СумДУ й показала, наскільки потужною силою є студентство.

«Університет за свою 75-річну історію здобув високий авторитет в освітньому середовищі. І, безумовно, найвагоміша його цінність – це кілька десятків поколінь випускників, творців цієї історії, творців успішності. СумДУ дуже пишається своїми студентами, і вони відповідають альма-матер взаємністю. Нам приємно, що випускники, які мешкають в різних куточках світу, охоче відгукувалися на наш заклик взяти участь у ювілейному проєкті. Вони раді були почути, що їх в університеті пам’ятають і що їх досвід може бути корисним для нинішнього покоління. Ми спеціально обирали випускників різних років, аби показати студентське життя в різний період розвитку закладу. Разом з тим, проєкт засвідчив: чимало традицій студенти СумДУ зберігають упродовж багатьох десятиліть, як наприклад, участь у конкурсі «Золотий інтеграл». І це свідчить, що в університеті, незважаючи на його молодий вік, сформовані сталі традиції й цінності. Приємно констатувати: проєкт отримав позитивний фітбек як від учасників, так і багаточисельної аудиторії користувачів нашого сайту та соціальних мереж, тож, маємо ще й іміджевий ефект. Сподіваємось, що історії наших випускників надихатимуть сучасних і майбутніх студентів СумДУ навчатися, шукати себе в різних видах активності, використовувати кожну можливість, яку надає університет, і вірити в те, що кожен із них може досягти успіху!» – зазначила начальниця пресцентру Галина ЛЕВИЦЬКА.

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]