Дата публікації:
26 січня 2024
Кількість переглядів:
1485
Поділитися:

У Сумському державному університеті відбулась конференція трудового колективу, на якій було обговорено підсумки роботи закладу у 2023 році та окреслено подальші перспективи діяльності.

Розпочався захід з приємної місії – вручення подяк від Міністерства освіти і науки. Відзнаки отримали директор центру технологій електронного навчання Юрій ЗУБАНЬ, начальник Центру телекомунікаційних технологій та комп’ютерного забезпечення Андрій ДЄДКОВ і заступник відповідального секретаря приймальної комісії з питань роботи в Єдиній державній електронній базі з питань освіти Василь НЕФЕДЧЕНКО. Також були вручені дипломи переможцям конкурсу «Кращий науково-педагогічний працівник СумДУ».

У своєму виступі з основного питання порядку денного конференції Василь КАРПУША передусім відзначив злагоджену і продуктивну роботу всього колективу, що забезпечує успішність університету: «2023 рік став одним із найбільш успішних років за історію СумДУ. Це свідчить про те, що люди, які працюють в університеті, творять диво».

Він подякував кожному співробітнику СумДУ, а також воїнам Збройних сил України за те, що сьогодні маємо можливість працювати та досягати результатів.

Як зазначив ректор, університет підтвердив свою ефективність покращенням позицій у міжнародних рейтингах. Зокрема, увійшов до топ 401-500 кращих ЗВО світу і є № 1 в Україні у рейтингу Times Higher Education World University Rankings. Високими результатами СумДУ відзначений в рейтингах Webometrics (Ranking Web of Universities), QS World University Rankings, UI GreenMetric, SciMago Institutions Rankings тощо – серед університетів світу і посідає перші місця серед українських.

Одне з ключових питань – формування контингенту. Третій рік поспіль все більше випускників шкіл обирають Сумський державний університет, цьогоріч на перший курс зараховано більше вступників, ніж у роки до повномасштабного вторгнення. Рекордним є прийом на заочну форму навчання. Збільшився прийом до коледжів, що працюють в структурі СумДУ. Також ректор відзначив збільшення кількості аспірантів.

Успішною цьогоріч була й науково-дослідна робота. Зростають обсяги надходжень від виконання наукових і науково-дослідних робіт на замовлення вітчизняних і закордонних партнерів. Загальний обсяг фінансування наукової діяльності СумДУ становить 127,4 млн грн, що є одним з найбільших показників серед ЗВО України.

Активною була публікаційна діяльність, про що свідчать, зокрема, понад 600 публікацій у наукових журналах, що індексуються наукометричними базами даних Scopus та Web of Science. Спостерігаємо зростання індексу Гірша університету.

Рекордними стали цього року досягнення університету у сфері міжнародної діяльності. Наразі в університеті виконується 40 проєктів напряму Жан Моне за програмою ЄС Еразмус+, 13 з яких – виграні у 2023 році. 4 проєкти – за програмами «Горизонт-Європа» та «Горизонт-2020». Потужний проєкт з Університетом міста Ліверпуль, що є нашим побратимом в межах «Ініціативи єднання». Значно зросла кількість учасників академічної мобільності.

Якість підготовки фахівців офіційно підтверджується успішною акредитацією 28 освітніх програм, запровадження нових сертифікатних програм. Зокрема, з наступного року кейс спеціальностей доповнить новий напрямок – «Правоохоронна діяльність».

Студенти СумДУ повертаються до активної позанавчальної діяльності. 2023 – рік неймовірного успіху наших спортсменів: 1 місце в зимовій і 2 місце в літній Універсіаді серед усіх ЗВО України, 333 студенти стали призерами міжнародних та всеукраїнських змагань. 192 здобувачі освіти здобули звання лауреатів мистецьких конкурсів і фестивалів.

Також  у виступі ректор окреслив своє бачення у питаннях формування кадрового потенціалу, розвитку ІТ-сфери з підтримки діяльності університету, інфраструктурного та фінансового забезпечення.

Ректор наголосив на важливості подальшої концентрації зусиль задля розвитку університету й країни.

«Ми відповідальні за майбутнє України. Усі наші досягнення стали можливими завдяки відданості та згуртованості людей, які хочуть змінювати університет разом з країною, завдяки цінностям, які ми з вами зберігаємо і примножуємо. Сумлінне виконання нашої освітньо-наукової місії – це внесок в перемогу і  успішне майбутнє нашої держави», – підсумував Василь КАРПУША.

Голова представницького органу профспілкових організацій університету Валентина БОРОВИК поінформувала «Про виконання колективного договору між адміністрацією та профспілковими організаціями Сумського державного університету на 2022-2025 роки за 2023 рік та внесення змін на 2024 рік».

На завершення конференція трудового колективу затвердила зміни до складу вченої ради університету. Відповідні пропозиції надав голова вченої ради Анатолій ВАСИЛЬЄВ.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]