Дата публікації:
06 лютого 2024
Кількість переглядів:
529
Поділитися:

У межах робочого візиту на Сумщину до Сумського державного університету завітали представники Програми ООН на чолі з керівницею напряму «Громадська безпека та соціальна згуртованість» Федерікою ДІСПЕНЦОЮ.

У форматі круглого столу за участі керівництва університету та очільників окремих структурних підрозділів, представників департаменту соціального захисту населення ОДА відбулося обговорення питань розвитку ветеранської політики, підтримки військових, членів їх родин та ветеранської спільноти, в тому числі, через громаду і громадянське суспільство. Особливу увагу було приділено діяльності Центру ветеранського розвитку на базі СумДУ, можливостям закладу щодо надання освітніх, медичних та інших послуг ветеранам й ветеранкам.

Як наголосив на початку зустрічі ректор Василь КАРПУША, Центр ветеранського розвитку не обмежується окремим приміщенням, оскільки в університеті працює система допомоги ветеранам.

«СумДУ має можливість надати захисникам і захисницям великий комплекс послуг, зокрема, медично-реабілітаційних – в Університетській клініці, соціально-психологічних – фахівцями психологічної служби. Потужна спортивно-фізкультурна база – для проходження фізичної реабілітації. І, звичайно, університет системно впроваджує інклюзивну освітню політику, у тому числі, надає можливості для професійної перепідготовки  осіб, які брали участь у бойових діях, на цивільні спеціальності, затребувані на ринку праці», – підкреслив Василь КАРПУША.

СумДУ, як соціально-відповідальний заклад вищої освіти, стрімко реагує на суспільні запити, долучається до важливих ініціатив. Зокрема, наприкінці грудня в університеті відбувся перший випуск помічників ветеранів у межах експериментального проєкту.  У найближчих задумах – відкриття нової освітньої програми, що передбачає підготовку фахівців з психологічної підтримки ветеранів.

Керівниця компонента з громадської безпеки та соціальної згуртованості Програми ООН із відновлення та розбудови миру Федеріка ДІСПЕНЦА відзначила великий потенціал університету, його матеріально-технічні ресурси, кадрове забезпечення, акумулювання нових ідей.

ПРООН планує реалізувати у громадах Сумщини пілотний проєкт з підтримки ветеранів, що покривається за рахунок донора – Уряду Нідерландів. І в цьому передбачена роль закладів вищої освіти, зокрема, студентської молоді та фахівців окремих напрямків, а також помічників ветеранів. За підсумками ознайомлення з можливостями університету Федеріка ДІСПЕНЦА наголосила на зацікавленості в спільній реалізації низки грантових проєктів.

«Я щаслива бути в середовищі таких наснажених і націлених на результат людей, які вірять у свої сили і спроможні втілювати в життя амбітні проєкти», –  наголосила пані ДІСПЕНЦА.

Наприкінці зустрічі сторони висловили сподівання на активне партнерство і успішну спільну роботу, спрямовану на забезпечення комплексної підтримки захисників, які повертаються до цивільного життя.

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]