Дата публікації:
09 лютого 2024
Кількість переглядів:
1122
Поділитися:

Розпочалося засідання вченої ради Сумського державного університету 8 лютого із вручення атестатів доцента викладачам і науковцям.

З основного порядку денного – «Стан фінансового забезпечення університету та завдання щодо розвитку системи надання додаткових платних послуг. Ухвалення річного фінансового звіту за 2023 рік та фінансового плану на 2024 рік, у тому числі визначення обсягу коштів, які є основою студентського самоврядування» – виступили проректор з науково-педагогiчної роботи та фiнансово-економiчної дiяльності Володимир КАСЬЯНЕНКО і директор департаменту бізнес-процесів СумДУ Ярина САМУСЕВИЧ.

Розглянувши питання стану фінансового забезпечення університету, вчена рада відзначила, що незважаючи на запроваджений правовий режим воєнного стану, зумовлений повномасштабним вторгненням рф в Україну, університет впевнено розвивається. Завдяки прийнятим адекватним рішенням фінансовий стан університету залишається стабільним. Найсуттєвіше збільшення надходжень демонструють наукова та міжнародна грантова діяльність. У 2023 році своєчасно та в повному обсязі здійснювалося фінансування видатків на заробітну плату, господарську діяльність, заходів, спрямованих на забезпечення освітньої і наукової діяльності. В університеті впроваджуються механізми ефективного та раціонального використання коштів, стимулювання розвитку надання додаткових платних послуг різної спрямованості на умовах самофінансування. Лідером серед інститутів/факультетів за показником приросту надходжень коштів від надання додаткових платних послуг за результатами минулого року є факультет іноземної філології та соціальних комунікацій.

«Питання фінансової стійкості є надважливим, адже запорука успішності університету – його фінансова спроможність. Загалом минулий рік був для СумДУ результативним, що дає можливість забезпечувати всі необхідні видатки», – підкреслив ректор Василь КАРПУША.

Разом з тим, він акцентував увагу на необхідності координації зусиль усіх підрозділів університету щодо подальшого впровадження механізмів ефективного та раціонального використання коштів, стимулювання розвитку надання додаткових платних послуг різної спрямованості, пошуку нових можливостей для забезпечення позитивної динаміки зростання фінансового ресурсу.

Серед ухвалених на вченій раді документів – «Політика відкритої науки Сумського державного університету».  Інформуючи про мету її впровадження, начальник Центру науково-технічної та економічної інформації Сергій ГУДКОВ зазначив, що університет в своїй освітній і науковій діяльності орієнтується на найкращі міжнародні практики, досвід та рекомендації, що дозволяє розвиватися за всіма напрямами. І має намір підвищувати наукове співробітництво та обмін інформацією на користь розвитку науки. Для цього університет прагне зробити наукові знання відкритими, загальнодоступними й придатними для повторного багаторазового використання.

«Відкрита наука сьогодні – це тренд у всьому світі. Одним із пріоритетів розвитку науки та вищої освіти в Україні є інтеграція до Європейського дослідницького простору, і важливою умовою для цього є впровадження принципів відкритої науки», – підкреслив голова вченої ради Анатолій ВАСИЛЬЄВ.

Положення про академічну мобільність здобувачів фахової передвищої та вищої освіти (версія 05) присутнім представив начальник управління міжнародного співробітництва Костянтин КИРИЧЕНКО. Зокрема, він охарактеризував нововведення щодо участі в програмах академічної мобільності, прийняття яких обумовлене зміною загальнодержавної нормативно-правової бази.

Окрім цього було затверджено низку документів загальноуніверситетської нормативної бази:

  • Положення про організацію паралельної освіти за заочною та дистанційною формами у Сумському державному університеті (версія 02).
  • Положення про кафедру Сумського державного університету.
  • Правила прийому до докторантури Сумського державного університету у 2024 році.


Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]