Дата публікації:
21 лютого 2024
Кількість переглядів:
557
Поділитися:

Кожного року 21 лютого у світі відзначається Міжнародний день рідної мови. У Сумському державному університеті традиційно цього дня проводяться цікаві заходи з метою вшанування рідної української мови.

Серед цьогорічних подій – інтелектуальний мовний батл між факультетами та інститутами СумДУ і турнір «Мовні викрутаси».

Під час інтелектуального мовного батлу, який в онлайн-форматі провели співробітники бібліотеки СумДУ, студенти-учасники познайомились із українськими відповідниками запозичених іншомовних слів. Вони читали веселі скоромовки, потренували техніку чіткої вимоми слів. А потім змагались за звання кращого мовознавця на платформі онлайн-гри Kahoot.

Трійку лідерів очолила студентка іноземної філології та соціальних комунікацій Поліна КУЧМЄЄВА, друге місце –  студентка навчально-наукового медичного інституту Ольга ДЯДЧЕНКО, третє місце – студентка навчально-наукового інституту права Анастасія СУГОНЯКО.

Студенти-переможці отримають призи.

Для студентів-медиків бібліотека навчально-наукового медичного інституту організувала командний турнір «Мовні викрутаси».

Цікаві конкурси та завдання спонукали команди учасників завзято виборювати перше місце і головний приз.

Виявляється, медики гарно знають не лише латинь, а й українською володіють досконало. Зокрема, з’ясовували, що означає слово «видноколо», яку народну назву має квітка «ромашка», який розділовий знак називається «протинкою», «пазушка» – це елемент чоловічого одягу чи пестливо-зменшувальне від «пазуха»?

Команди вдало впоралися з конкурсом «Мовні бур'яни», що мав на меті вчитися уникати вживання в своєму мовленні суржику та слів-покручів. Адже літературна українська мова має надзвичайно багатий лексичний склад.

Найжвавішим завданням виявилося показати відомі фразеологізми за допомогою міміки та жестів.

Наші студенти не тільки найрозумніші, а й дуже веселі та креативні. Нам теж було чому повчитися: ми дізналися про нові слова «саунтрес», «вайбовий»,  «лайтовий». Саме такою і була атмосфера турніру.

Усі учасники отримали заряд бадьорості і гарний настрій.

Говорімо українською! Наша мова – наша сила!

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]