Дата публікації:
15 березня 2024
Кількість переглядів:
485
Поділитися:

14 березня у Сумському державному університеті відбулось засідання вченої ради, на якому крім обговорення і визначення подальших шляхів розвитку наукового спектру діяльності було затверджено низку документів загальноуніверситетської нормативної бази та прийнято рішення щодо присвоєння почесних і вчених звань.

Зокрема, вчена рада прийняла рішення про присвоєння почесного звання «Заслужений науково-педагогічний працівник Сумського державного університету» ректору Василю КАРПУШІ. Підставою для рішення стала багаторічна плідна праця та особисте сприяння успішності університету, де Василь Карпуша працює довгий час. Він розпочинав трудовий шлях старшим викладачем, був завідувачем кафедри, деканом факультету, вченим секретарем, відповідальним секретарем приймальної комісії, проректором та першим проректором, а нині на посаді очільника в жорстких умовах воєнного часу забезпечує ефективне управління та успішний розвиток одного з провідних ЗВО України.

Ще одним відомим у світі ім’ям поповнився список почесних докторів Сумського державного університету. Ним вчена рада удостоїла професора Департаменту медичної біохімії Університету Умео (Швеція) Томаса БОРЕНА. Знаний науковець уже майже 10 років активно співпрацює із навчально-науковим медичним інститутом СумДУ, реалізує спільні наукові проєкти, був ініціатором створення україно-шведського дослідницького центру SUMEYA і який був обладнаний завдяки фінансовим й адміністративним зусиллям професора Борена. Наразі центр є одним з найуспішніших структурних підрозділів ННМІ за показниками госпдоговірної тематики.

Про стан наукової діяльності університету та заходи щодо її подальшого розвитку учасників засідання вченої ради поінформував проректор з наукової роботи Анатолій ЧОРНОУС.

Характеризуючи напрямок наукової діяльності, він зазначив, що протягом 2023 року продовжувався розвиток університету як науково-навчально-виробничого комплексу, забезпечувалося зростання обсягів та підвищення якості й ефективності результатів роботи. Серед найбільш знакових подій було названо початок реалізації трьох міжнародних грантових проєктів за програмою Європейського союзу Horizon Europе ARGO, MX-MAP та ESCULAPE, що стосуються розробки інноваційних рішень з впровадження у лікувальну практику наноматеріалів; отримання міжнародного гранту за програмою НАТО «Наука заради миру і безпеки»; виконання інфраструктурного проєкту, що фінансувався МОН України за рахунок зовнішнього інструменту допомоги ЄС «Горизонт 2020», «Інституційний розвиток центру колективного користування науковим обладнанням матеріалознавчого спрямування».

Вагомі здобутки демонструють молоді вчені СумДУ.  Зокрема, четверо представників університету отримали торік іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук. Ефективність участі в конкурсі проєктів молодих вчених склала 80%. І наразі СумДУ має другий показник серед ЗВО України за кількістю проєктів-переможців конкурсу – 8.

Попри виклики воєнного часу, обсяг фінансування наукових досліджень і розробок, надання наукових послуг за господарськими договорами та міжнародними грантами у 2023 році, порівняно з попереднім роком, збільшився майже в півтори рази. Торік у СумДУ виконувалося 69 загальноуніверситетських міжнародних наукових грантів (2022 р. – 51, 2021 р. – 25).

І це лише невелика частина з переліку наукових здобутків університету, що свідчить про пріоритетність і перспективність цього напряму роботи. У процесі розгляду питання було озвучено низку цікавих і важливих для розвитку університетської науки думок, зауважень та пропозицій.

У своєму виступі ректор СумДУ Василь КАРПУША відзначив динамічний розвиток науки, ефективну роботу вчених та управлінського менеджменту. Він подякував усім, хто зробив внесок у показники успішності. Разом з тим, ректор акцентував увагу на перспективах подальшого стимулювання і розвитку наукових досліджень, важливості мотиваційної складової, зокрема і в питанні формування кадрового потенціалу.

«Важливо розвивати студентську науку, активно залучати до наукових досліджень аспірантів, студентів та школярів. Вони – інтелектуальне майбутнє університету й України», – наголосив Василь КАРПУША.

Також на засіданні було ухвалено низку документів загальноуніверситетської нормативної бази. Також вчена рада затвердила кандидатури на призначення державних стипендій видатним діячам науки та для нагородження до Дня науки у 2024 році.

 

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]