Дата публікації:
05 квітня 2024
Кількість переглядів:
323
Поділитися:

Колеги із Сумського державного університету та Університету Ліверпуля вчергове зустрілися онлайн у межах проєкту «Ініціатива єднання».

Ключовим питанням обговорення стало забезпечення безбар’єрного бібліотечного простору для всіх категорій користувачів, що включає архітектурну доступність для людей з обмеженими фізичними можливостями, а також надання необхідного цифрового контенту для людей із зоровими та слуховими порушеннями.

На зустрічі було представлено можливості Сумського державного університету для інклюзивних користувачів. Зокрема, працівники університетської книгозбірні ознайомили британських колег з колекцією аудіокниг у е-каталозі бібліотеки, розповіли про діяльність соціальних предметних бібліотекарів, відповідальних за комунікацію і супровід людей з особливими потребами та інших маломобільних груп.

Колеги з Ліверпуля презентували нещодавно створені простори, укомплектовані зручними меблями та необхідним обладнанням, для людей з різними вадами. Це – чудовий сад для відпочинку і відновлення на території бібліотеки та сенсорна кімната зі звуко-, світлоефектами й аромотерапією в приміщенні книгозбірні.

Також представники британського університету ознайомили українських колег з ресурсами, що можуть стати в нагоді для людей з вадами зору та слуху:

RNIB Bookshare  – ресурс, який містить понад 1 145 500 навчальних підручників і книг для дозвілля, а також понад 3 000 великих друкованих і тактильних зображень для навчальних програм. Користувачі можуть читати в електронному вигляді або адаптувати в різні доступні формати (PDF, Word, DAISY, аудіо, BRF).

SensusAccess – це ресурс, який допомагає конвертувати документи у низку альтернативних форматів (цифровий шрифт Брайля, аудіофайли MP3, структуровані аудіокниги DAISY, електронні книги та BeeLine Reader). Включає підтримку багатьох мов та пропонує також міжмовний переклад.

У ході зустрічі, як повідомили учасники від СумДУ, вони отримали рекомендації щодо використання ресурсів відкритого доступу для академічної спільноти:

OpenAlex – це безкоштовний відкритий каталог світової системи наукових досліджень. У базі зібрано понад 250 млн записів про публікації із 250 тис. джерел. Дані OpenAlex доступні за ліцензією CC0 (Public Domain). OpenAlex акумулює та обробляє метадані CrossRef, MEDLINE (Pubmed), репозиторіїв препринтів та даних досліджень.

CORE – найбільша у світі колекція повних текстів дослідницьких робіт  відкритого доступу, яка містить 295 млн статей, зібраних від 11 тис. світових постачальників даних, включаючи інституційні та предметні сховища, сервери препринтів, а також журнали відкритого доступу й гібридні журнали.

EOSC – це відкрите і надійне середовище для управління даними досліджень, що відповідають принципам FAIR, та  засіб  надання сервісів європейським дослідникам, з метою використання можливостей відкритої науки. EOSC має на меті об’єднати існуючі та нові інфраструктури наукових даних держав-членів ЄС та забезпечити європейських дослідників інфраструктурою даних світового класу та сервісами, що засновані на хмарній технології.

Другий рік поспіль колеги з Ліверпуля надають можливість спільноті СумДУ долучатися до KnowHow-семінарів, що є корисними у навчальній та науковій діяльності. Під час зустрічі було домовлено про спільну розробку сертифіката учасника, який отримуватимуть здобувачі освіти СумДУ після проходження семінарів.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]