Дата публікації:
26 квітня 2024
Кількість переглядів:
489
Поділитися:

Першим питанням 25 квітня рада з якості Сумського державного університету розглянула підсумки атестації здобувачів вищої освіти освітніх ступенів «бакалавр», «магістр» та заходи щодо підвищення якості її результатів.

Як зазначила начальник навчального відділу з практики та інтеграційних зв’язків із замовниками кадрів Альона ЄВДОКИМОВА показовим в університеті є досвід залучення до проведення підсумкової атестації роботодавців, професіоналів-практиків, експертів галузі. Члени експертних рад роботодавців з відповідних спеціальностей входять до складу екзаменаційної комісії, зовнішні респонденти з числа фахівців-практиків рецензують кваліфікаційні роботи, представники ринку праці та викладачі іноземних ЗВО залучаються до співкерівництва кваліфікаційними роботами здобувачів вищої освіти.

Разом з тим, аналіз підсумків атестації визначив низку питань, що потребують управлінських та організаційних коректив, які й були окреслені у рішенні ради.

З другого питання порядку денного – про стан видання навчально-методичної літератури кафедрами університету – учасників засідання поінформувала перший проректор Інна ШКОЛЬНИК.

Вона відзначила суттєве збільшення за останні три роки частки електронних видань, що розширює можливості здобувачів в користуванні відповідною літературою. Також позитивним фактором є видання навчально-методичної літератури з дотриманням принципів академічної доброчесності.  Однак, потребує підвищення якість планування видань на основі аналізу стану навчально-методичного забезпечення освітніх компонентів та контролю за його реалізацією.

З пасивних споживачів послуг здобувачі вищої освіти перетворилися на активних і мотивованих учасників освітнього процесу. На цьому наголосила начальник Бюро моніторингу якості вищої освіти Ольга ДЕЙНЕКА, презентуючи результати опитування щодо якості освітніх програм.

«Студенти й аспіранти беруть активну участь в усіх процесах забезпечення якості вищої освіти в університеті, в тому числі через опитування про якість освітніх програм. Їх оцінки сприяють не лише виявленню кращих практик, але й привертають увагу до проблем, є корисними і для гарантів освітніх програм під час модернізації змісту освітніх компонентів, і для університетського менеджменту під час прийняття управлінських рішень щодо формування сприятливого освітнього середовища», – підкреслила начальник БМ.

Результати опитування зокрема засвідчують, що освітні компоненти в межах освітніх програм сприяють формуванню необхідних фахових компетентностей, методи викладання здебільшого відповідають сучасним тенденціям розвитку спеціальності, галузі знань та ринку праці, а також забезпечують формування soft skills у здобувачів вищої освіти, обсяг навчального навантаження здобувачів вищої освіти переважно збалансований.

Ректор СумДУ Василь КАРПУША під час обговорення акцентував увагу на важливості оперативного реагування на зауваження і запити студентів, окреслені в опитуваннях. «Студенти мають відчувати себе не статистами, а активними учасниками освітнього процесу, бачити, що опитування – це публічний і ефективний механізм взаємодії, вагома складова корпоративної культури СумДУ», – зауважив ректор. На його думку, дотримання зворотного зв’язку управлінським менеджментом університету, інститутів та факультетів сприятиме активізації участі здобувачів в опитуваннях.

Рада з якості за підсумками засідання надала декілька рекомендацій вченій раді СумДУ щодо затвердження змін: до двох положень – про організацію оцінювання здобувачами вищої освіти якості освітньої діяльності при вивченні навчальних дисциплін та про організацію оцінювання здобувачами вищої освіти якості освітніх програм, а також до освітніх програм і навчальних планів.

Підсумовуючи результати засідання, голова ради із забезпечення якості освіти СумДУ Анатолій ВАСИЛЬЄВ подякував учасникам за конструктивну роботу: «Сподіваюсь, що сьогоднішнє обговорення дасть поштовх до покращення нашої діяльності з тих напрямків, які ми розглянули».

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]