Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій ЗАХАРІН відвідав Сумський державний університет.
Зокрема, у межах візиту відбулась робоча зустріч з керівництвом, представниками окремих загальноуніверситетських служб та кафедр.
Ректор СумДУ Василь КАРПУША у вітальному слові наголосив на готовності розвитку партнерських зв’язків з Держпродспоживслужбою у різних напрямках, у тому числі з питань цифровізації, оскільки університет має великий досвід співпраці з органами виконавчої влади, місцевих громад, зокрема щодо забезпечення їх інноваційними програмними засобами. Особливий акцент ректор зробив на імплементації потенціалу Держпродспоживслужби в процес підготовки сучасних фахівців. Передусім, значні перспективи вбачаються у співпраці структурних підрозділів Служби з кафедрою громадського здоров’я навчально-наукового медичного інституту, що має потужну медичну і лабораторну базу, та здійснює підготовку спеціалістів на перетині галузей менеджменту, економіки й охорони здоров’я.
«Кафедра громадського здоров’я є профільною, тому плідно співпрацює з територіальними підрозділами Держпродспоживслужби. Разом з тим, ми зацікавлені в розширенні форматів нашого співробітництва, більш активного залучення професіоналів-практиків в освітній процес», – зазначив Василь Карпуша.
Сергій Захарін наголосив, що Держпродспоживслужба – потужний роботодавець, з розгалуженою територіальною системою, тому установа підтримує активну співпрацю з провідними закладами вищої освіти і охоче бере участь у всіх можливих активностях, що передбачають опанування студентами сучасних програмних продуктів у сфері безпечності харчових продуктів.
У ході зустрічі було обговорено перспективні напрямки майбутньої кооперації, що входять до сфери інтересів обох сторін. Серед можливих форматів взаємних активностей – спільна реалізація освітніх і наукових проєктів, проведення лабораторних досліджень, проходження практики студентами університету в системі Держпродспоживслужби, організація науково-навчальних екскурсій, проведення відкритих лекцій, спільних семінарів, вебінарів тощо.
Сергій Захарін розповів про створення у Держпродспоживслужбі науково-методичної ради, яку він очолює, та запросив до роботи в її секціях фахівців університету з дотичними науковими інтересами.
«Давно мріяв побувати в СумДУ. Для мене ваш університет завжди був таємницею з точки зору економічної науки. Всі чинники не дозволяють сподіватися на успішний проєкт, зважаючи на відсутність економічного підгрунтя для акумулювання значних фінансових ресурсів, необхідних для розвитку, високу конкуренцію між чотирма ЗВО у порівняно маленькому місті, наближеному до кордону з росією. Разом з тим, СумДУ за багатьма показниками випереджає столичні ЗВО й університети Східної Європи. Для мене завжди було загадкою, яким чином Сумському державному університету це вдається», – зазначив Сергій Захарін, який до нинішньої роботи працював держсекретарем Міністерства освіти і науки України.
У другій частині свого візиту столичний гість мав можливість ознайомитися з практичною складовою організації освітньо-наукової та позанавчальної діяльності СумДУ, зокрема, розвитком цифрових трансформацій, втіленням потужних інноваційних інформаційно-комунікаційних та імерсивних технологій у бібліотеці та лабораторії віртуальної і доповненої реальності Ulab. Також Сергій Захарін відвідав Університетську клініку та об’єкти спортивної інфраструктури.