Дата публікації:
17 квітня 2012
Кількість переглядів:
898
Поділитися:

Завершується стажування доцента кафедри комп’ютерних наук секції Інформаційних технологій проектування Сумського державного університету Віри Шендрик в Університеті МакМастер (Канада). Своєрідним фінальним підсумком стажування стала доповідь Віри Шендрик на науковому семінарі кафедри комп’ютерних обчислень та програмного забезпечення, зроблена на запрошення Сучасної лабораторії оптимізації (Канада) .

Докладна довготривала доповідь складалася з двох частин. Перша з них присвячувалася презентації наукового потенціалу та можливостей Сумського державного університету в галузі інформаційних технологій. У другій частині доповіді Віра Шендрик розповіла про використання сучасних методів оптимізації в наукових проектах, які на сьогодні розробляються секцією інформаційних технологій кафедри комп‘ютерних наук СумДУ.

Велику зацікавленість присутніх викликала тема створення інформаційної системи моніторингу і контролю розподілу теплової енергії у системах теплопостачання та оптимізації її роботи. Наразі це питання є актуальним для України, тому що використання такої інформаційної системи надасть можливість раціонально використовувати енергоносії та покращити екологічну ситуацію в країні.

Над аналогічними інформаційними системами для розподілу електричної енергії (так звана технологія SmartGrid) зараз працює велика кількість науковців світу. Однак, питання оптимального розподілу теплової енергії значно складніше, тому що для опису стану технічної системи теплопостачання необхідно використовувати значний математичний апарат, до складу якого входять математичні моделі різних типів (статистичні, топологічні, у вигляді диференціальних рівнянь тощо), що значно ускладнює оптимізацію.

Після виступу відбулося жваве обговореннята наукова дискусія.Науковці Університету МакМастер запропонували своє бачення піднятих у доповіді питань та висловили наміри про подальшу співпрацю в науковій діяльності з Вірою Шендрик, як представником Сумського державного університету.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

       

  • Науковці Канади і СумДУ спільно займатимуться оптимізацією

   

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]