Дата публікації:
11 травня 2012
Кількість переглядів:
611
Поділитися:

День матері – це чудова нагода кожному з нас знайти можливість ще раз відвідати маму і подарувати їй свою увагу й турботу. Сумський державний університет щиро вітає дорогих мам! Хай світлом і добром відгукуються в душах дітей ваші нескінченні турботи, терпіння, любов і відданість!

Свято матері сягає своїм корінням у глибину століть. Перші згадки про вшанування матері датовані часами античності. Але в тогочасній Греції свято стосувалось не пересічних жінок, а лише матері всіх богів – Геї. Римляни три дні в березні вшановували іншу матір богів - східну Кібелі. Для кельтів такою богинею, яка уособлювала мати, була Бріджит. У середньовічній Європі один раз на рік призначався день, який служниці могли присвятити своїй рідні. Цей день сповнювався радістю і проходив у святковій атмосфері. Доповнював відчуття свята спеціально випечений «материнський торт». Як подарунок своїм матерям діти зазвичай підносили букет квітів. Але у 18 ст. свято поступово зникло.

У черговий раз День матері з'явився в США. Ініціатива публічного святкування цього дня належала відомій американці Джулії Уорд Хоув, яка у 1872 році виступила з відповідною пропозицією. Але тоді вона не отримала широкої підтримки. Знову про свято згадали вже у XX столітті. У місті Філадельфія 7 травня 1906 померла Мері Джарвіс. Вона була поважною і набожною жінкою. Її смерть стала справжньою трагедією для доньки, яка не мала власних дітей і мала дуже сильну прив'язаність до своєї мами. Життя без мами стало для неї просто нестерпним. Вона мучилася від думки, що за життя матері так і не встигла висловити їй всю свою любов і вдячність. Донька відзначила річницю смерті матері замовленням поминальної служби на її честь. Після цього вона прийняла рішення направити уряду листа з пропозицією заснувати День матері. В результаті у 1910 році штат Вірджинія вперше офіційно визнав і почав відзначати це свято. А в 1914 році в США другу неділю травня оголосили національним святом матерів. Приклад Америки вирішили наслідувати  й інші країни світу.

Свято «День матері» в Україні визначено Указом Президента в 1999 році та покликано підкреслити кращі традиції ставлення до материнства.

Центр підтримки сім'ї

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]