Дата публікації:
16 травня 2012
Кількість переглядів:
718
Поділитися:

В Україні стартує новий проект – «Молода еліта нації», який передбачає пошук талановитої української молоді й  опікування нею від дитячого садка до аспірантури і роботи на підприємстві. Проект реалізовується за ініціативи Президента України Віктора Януковича, який розпорядився підготувати пропозиції до положення щодо формування Президентського кадрового резерву «Нова еліта нації».

Народний депутат України, радник Міністра освіти і науки Сергій Баранов-Мохорт розповів про свої пропозиції щодо створення нового підрозділу кадрового резерву – проекту “Молода еліта нації”. Депутат вже направив їх главі держави на розгляд.

– Сергію Миколайовичу, чому Вас зацікавив проект формування Президентського кадрового резерву?

Почнемо з того, що Президентський кадровий резерв має і буде складатися з кращих представників нації - еліти. Одна з головних проблем сучасної української еліти - генофонд країни знищувався  і розпорошувався впродовж тривалого періоду. Завдяки цьому проекту

Ми зможемо позбутися цього історично набутого тягаря шляхом селекції, «вирощування» і просування молодих талантів. Ця стратегія допоможе стабілізувати та відновити наш генофонд, для цього й покликаний проект “Молода еліта нації”. Хотілося б реалізувати його не лише в якомога широкому масштабі. Головне, щоб користь була не стільки державі, скільки конкретним талановитим людям.

Не забувайте, так званий “відтік мізків” продовжується й зараз. Саме тому вкрай важливо переламати ситуацію. На мою думку, почати треба зі стабілізації ситуації. І зробити це можна або шляхом внесення відповідних змін до чинного розпорядження, або підготувавши нове. А з часом взагалі доцільно розробити і прийняти нове законодавство, яке регулюватиме системну роботу в цьому напрямку.

Як щодо фінансування проекту? В Україні традиційно такі речі впираються в питання фінансів.

Дійсно, в держбюджеті доведеться передбачити відповідні кошти. Ще одним джерелом фінансування діяльності з відновлення генофонду держави можуть бути інвестори. Причому ці підприємства, банки і компанії мають бути лише вітчизняні!

– У чому полягає суть проекту «Молода еліта нації»?

Створюється Єдиний державний центр по роботі з молодою елітою, а в регіонах — відповідно регіональні. Причому відбір претендентів ітиме у всіх вікових категоріях одразу: від 3-х до 35-ти років.

Функції регіональних центрів – збирати інформацію з території всієї області від усіх установ, що займаються відповідною підготовкою та навчанням громадян. Також вони повинні проводити перші співбесіди, тестування і відбір талановитих дітей і молоді.

При формуванні такої бази створюється п’ять категорій претендентів — 3-6, 6-15, 15-17,  17-22, 22-35 років. Це дошкільна, позашкільна, шкільна, вузівська, аспірантська освіти.       Та п’ять фахових категорій: 1) суспільні, економічні, гуманітарні науки 2) технічні науки 3) природні, аграрні, медичні науки 4) спортивні дисципліни 5) творчі дисципліни та мистецтво. Особи, яких включили до бази проекту «Молода еліта регіону» в подальшому проходять два тестування — за категоріями рівня знань і IQ, а також співбесіди на державному рівні.

Хто отримав позитивні результати – включаються до бази “Молода еліта нації”. Саме з ними в подальшому організовується робота: надається фінансова і медична підтримка, а також допомога в навчанні і влаштуванні на роботу.

– Назвіть, будь-ласка, основні результати, які будуть отримані від “Молодої еліти нації”?

Їх кілька. Перш за все, прогнозування кадрового потенціалу серед талановитої молоді стане можливим на тривалий період. Причому з меншою похибкою, ніж тепер. Наприклад, на сьогодні маємо «несподіваний» і не прорахований дефіцит інженерно-технічних кадрів у державі.

По-друге, ефективна підготовка кадрів досягатиметься не за критерієм «масовості», як у Китаї чи Індії з їхньою надвисокою народжуваністю, а за критерієм якості!

І, нарешті, проект «Молода еліта нації» дасть змогу регулювати регіональний дисбаланс між різними напрямками розвитку талановитих молодих людей. І не матиме значення, де народився потенційний банкір чи ракетний конструктор — у Києві, Донецьку, чи Львові.

– Які головні заходи будуть здійснені при реалізації даного проекту?

Зокрема, масова підготовка елітних кадрів (в т. ч. вчених) з усіх «дефіцитних напрямках». Створення умов життя та роботи для вже підготовлених кадрів та підвищення їх кваліфікації. Ще один інструмент — створення мережі державних дитячих академій, в яких будуть навчатись представники «Молодої еліти нації».

Крім того, кожен юнак чи дівчина матиме персональну кадрограму, яка відслідковує всі пересування у вишах та на виробництві. Також необхідно розробити програму створення необхідних умов для подальшого самовдосконалення учасників проекту. Їхній досвід обов’язково передаватиметься іншим учасникам програми та на вітчизняні підприємства, банки і установи.

Сергій Коновалюк

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]