Дата публікації:
30 червня 2012
Кількість переглядів:
1601
Поділитися:

29 червня 2012 року на 76-му році пішов із життя видатний вчений, талановитий педагог, доктор економічних наук, Заслужений діяч науки і техніки, професор кафедри управління Сумського державного університету, Заслужений професор СумДУ Олег Федорович Балацький.

Це важка втрата і для нашого університету, і взагалі для української науки. Він є засновником не лише економічної науки на Сумщині, а й вітчизняної школи економіки природокористування.  Він теоретично обґрунтував і вперше в державі реалізував систему платного природокористування, яка пройшла перевірку від першого експерименту у 1989 році до затвердження державного закону України у 1992 році.

У творчому здобутку видатного вченого  близько 350 наукових праць, у тому числі декілька десятків книг (монографії, підручники, посібники тощо), які стали вагомим вкладом у скарбницю вітчизняної наукової думки. Його фундаментальна наукова монографія «Економіка чистого повітря» (1979 р.) стала методологічною базою розвитку економіки природокористування в Україні.

На основі його наукових науково-методичних праць та розробок створено фундаментальний спільний українсько-бельгійський підручник для вищої школи «Економіка природокористування», який вийшов у світ двома мовами: російською та англійською.

Доктор економічних наук, професор, головний редактор «Вісника Сумського державного університету» (серія «Економіка») Олег Федорович мав чимало нагород, серед яких  почесний знак «За видатні успіхи у роботі» Вища школа СРСР»; диплом першого ступеня ВДНГ Української РСР; почесна грамота Президії Верховної Ради Української РСР; Золота медаль ВДНГ СРСР; Академік Інженерної академії України та Української екологічної академії наук. Серед його учнів чимало вчених, імена та наукові досягнення яких відомі далеко за межами Сумщини. Професори Леонід Мельник, Володимир Боронос, Сергій Ілляшенко та багато інших представників професорсько-викладацького складу факультету економіки та менеджменту СумДУ називають його Вчителем з великої літери, а можливість спілкування з ним – дарунком долі. Не одне покоління студентів захоплювалось його лекціями. Серед тих, хто вийшов із наукової школи професора Олега Федоровича Балацького – керівники вищих навчальних закладів, підприємств Сумщини та їх підрозділів.

У пам’яті всіх, хто знав Олега Федоровича, він залишиться непересічним майстром своєї справи, який постійно перебував у пошуку нових знань і щедро ділився ними як з колегами, так і студентами. Він був, є і назавжди залишиться в історії нашого університету однією з ключових особистостей…

З глибокою повагою
ректорат, факультет економіки та менеджменту,
професорсько-викладацький склад
Сумського державного університету

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]