Дата публікації:
16 липня 2012
Кількість переглядів:
876
Поділитися:

Йому всього 19 років, а він уже встиг стати онлайн-коментатором футбольних матчів грандіозного «Євро-2012», власним кореспондентом-оглядачем життя професіонального футбольного клубу «Суми» та журналістом найпопулярнішого та наймасштабнішого українського новинного сайту Football.ua. Він – студент спеціальності «Журналістика» факультету іноземної філології та соціальних комунікацій Сумського державного університету Дмитро Шпірко.

Дмитре, твій послужний список говорить про чималі успіхи в кар’єрному зрості. У дитинстві ти мріяв саме про це?

Я з дитинства захоплююся футболом і журналістикою. Хоча ні, мрія  стати спортивним журналістом народилася раніше за мене. Тому питання у виборі навчального закладу, який би надав мені якісну журналістську освіту, у моїй сім’ї стояло дуже гостро. Сумський державний університет від початку гарантував надійність та впевненість у забезпеченні практикою і роботою. І теперішні мої успіхи та досягнення тільки підтверджують це!  

Як ти отримав роботу на найвідвідуванішому та найпрестижнішому футбольному сайті Football.ua й у чому вона полягає?

Бажання швидше розпочати практичну діяльність з’явилося ще на першому курсі. Шанс стати співробітником найпрестижнішого футбольного сайту я отримав улітку минулого року. Спочатку я був власним кореспондентом-оглядачем професійної діяльності футбольного клубу «Суми». А вже цього року напередодні «Євро-2012» мені запропонували дуже вигідну пропозицію-мрію для починаючого журналіста – стати онлайн-коментатором матчів Чемпіонату! Я був просто у захваті! Окрім того, що я проводжу текстові онлайн-трансляції матчів на сайті, аналізую футбольні ігри, публікую звіти і слідкую за розвитком життя футбольної громади.

Навчання у Сумському державному університеті допомагало у роботі?

Звичайно. Знання теорії у певних ситуаціях додає впевненості у прийнятті рішень. Радий, що навчаюся на спеціальності «Журналістика». Це своєрідний фундамент, без якого журналісту-коментатору у високий світ футболу – просто «зась». До речі, свій перший практичний досвід я отримав саме в нашому університеті. Студенти спеціальності «Журналістика» кожного року проходять  практику. Разом зі своєю одногрупницею Наталкою Фоміною ми створили авторську програму «Ранкові смайли» для радіо Сумського державного університету. Після цього у мене зародилося бажання спробувати себе у розмовному жанрі. 

Завдяки твоїй практиці тобі вдалося побачити «Євро-2012» зсередини, а тисячі інтернет-відвідувачів «дивилися» футбол, читаючи твою онлайн-трансляцію. Яким же він був для тебе 14-й Чемпіонат Європи з футболу? 

Відвідуючи фан-зону у Харкові, я мав унікальну нагоду поспілкуватися із журналістами з Німеччини, Великобританії та побачити, як робляться прямі онлайн-включення в ефір європейських телеканалів. До речі, під час одного з матчів зустрів українського спортивного журналіста, головного редактора журналу «Футбол» Артема Франкова. Також ні з чим не порівняти враження від атмосфери, яка вирувала у фан-зоні. Фанати просто заряджали своєю енергією та жагою до перемог. Сподіваюся, що новий навчальний рік також подарує мені безліч яскравих емоцій та дорогоцінних знань.

Дмитре, що ти побажаєш абітурієнтам 2012 року, які вирішили вступати до Сумського державного університету на спеціальність «Журналістика»?

Все дуже просто! Шановні абітурієнти, мрійте, досягайте, вдосконалюєтеся разом із найпрестижнішим вишом Сумської області. Для тих, хто дійсно бажає вчитися, Сумський державний університет відкриває широкі можливості та дарує шанс отримати не тільки якісну вищу освіту, а й реалізувати свої ідеї, задуми. Бажаю використати можливість стати успішними студентами СумДУ!

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]