Дата публікації:
19 жовтня 2012
Кількість переглядів:
759
Поділитися:

Підручник «Основи теорії різання матеріалів», серед співавторів якого – завідувач кафедри технологія машинобудування, верстати та інструменти, професор Сумського державного університету Вільям Залога, подано на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки 2013 року.

«Основи теорії різання матеріалів» (автори М. П. Мазура, Ю. М. Внукова, В. Л. Добоскока, В. О. Залоги, Ю. К. Новосьолова та Ф. Я. Якубова) – перший і єдиний  підручник за часів незалежності України, у якому державною мовою наведено детальний аналіз основних понять, термінів та визначень усіх складових системи різання з урахуванням чинних стандартів та сучасного міжнародного термінологічного апарату. У ньому висвітлені властивості й технологічні можливості сучасних видів та марок інструментальних матеріалів, у тому числі й співвідношення між марками вітчизняних стандартів та провідних світових виробників різальних інструментів відповідно до міжнародної класифікації за стандартом  ISO.

У підручнику на достатньо високому науковому рівні розглянуто особливості й закономірності обробки різних матеріалів різанням, зокрема важкооброблюваних, містяться рекомендації  щодо раціональної експлуатації інструментів та методологічні основи призначення оптимальних режимів  різання на сучасному автоматизованому устаткуванні й при нанорізанні, розглядаються оброблюваність матеріалів та способи її покращення тощо.

Уже кілька років видання використовується в навчальному процесі українських вищих навчальних закладів і суттєво допомагає не лише у вивченні основ теорії різання при підготовці фахівців за напрямами «Інженерна механіка» та «Машинобудування», а й при виконанні магістерських, кандидатських і навіть докторських наукових робіт із машинобудівних спеціальностей.

Співавторами підручника є лауреат Державної премії з науки і техніки проф. Внуков Ю. М., Герой України та лауреат Державної премії ім. Т. Г. Шевченка проф. Якубов Ф. Я., а також Заслужений професор Сумського державного університету, завідувач кафедри технологія машинобудування, верстати та інструменти доктор технічних наук, професор Вільям Залога, який понад 40 років успішно займається науковою та викладацькою діяльністю з теорії різання, за що має багато посадових відзнак, у т.ч. нагороджений почесними знаками «Відмінник освіти України» та «Петро Могила».

Бажаємо колективу авторів підручника «Основи теорії різання матеріалів» успіхів на шляху здобуття почесної Державної премії України у галузі науки і техніки 2013 року!

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]