Дата публікації:
28 листопада 2012
Кількість переглядів:
812
Поділитися:

23-24 листопада координатор Гендерного ресурсного центру СумДУ Андріана Костенко взяла участь у І Всеукраїнській виставці-ярмарку центрів гендерної освіти (ЦГО) ВНЗ. Під час заходу підводили підсумки річної діяльності мережі, обмінювалися набутим досвідом, розробляли стратегічні плани на майбутнє. Також захід присвячувався старту Міжнародної кампанії та Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».

Участь у Виставці-ярмарку взяли представниці центрів гендерної освіти ВНЗ, представниці та представники органів місцевого самоуправління, громадські діячі, освітяни із Сум, Тернополя, Донецьку, Черкас, Вінниці, Хмельницького, Лозової, Херсона, Полтави, Чернівців, Чугуєва та волонтери з Італії, які працюють у сфері забезпечення прав людини.

Гості заходу мали можливість ознайомитися із досягненнями та проектами центрів гендерної освіти ВНЗ з різних міст України, що реалізуються ними протягом 2011-2012 рр., а також з проектами партнера Всеукраїнської мережі – журналу «Счастливая», на сторінках якого систематично розміщується інформація про діяльність, партнерів мережі, за допомогою яких публікуються творчі роботи студентської молоді та матеріали з гендерної тематики та протидії насильству у сім’ї. Зокрема, Андріана Костенко презентувала учасникам діяльність Гендерного ресурсного центру Сумського державного університету, а також проект Центру підтримки сім’ї СумДУ «Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у вищих навчальних закладах», який переміг на конкурсі Європейської Комісії «Інвестуючи в людей» у сфері захисту прав жінок.

Під час роботи секції «16 днів проти гендерного насильства» презентували творчі проекти волонтерів: фотопроект та ролик «Зупинимо насильство разом!», стінну газету, присвячену Міжнародній кампанії «16 днів проти насильства». Учасники секції дізналися про просвітницьку роботу у сфері забезпечення прав людини, що здійснюють волонтери з Італії, які беруть участь у проектах Міжобласної волонтерської організації «СВІТ Україна», шукали відповіді на запитання: «Якими мають бути роздаткові матеріали під час кампанії?», «Якими мають бути заходи кампанії, щоб привернути увагу якомога ширших кіл громадськості до проблеми домашнього насильства?».

Окрім того, учасники, які взяли участь у роботі секції «Гендерне бюджетування на місцевому рівні», дізналися про гендерне бюджетування та результати проекту, що реалізовано Чугуївською міською радою у партнерстві із Фондом імені Фрідриха Еберта (представництво в Україні) та ЦГО Харківської національної академії міського господарства.

«Відкритий простір» за тематикою «Актуалізація напрямів роботи ЦГО ВНЗ та стратегічне планування діяльності Всеукраїнської мережі ЦГО ВНЗ» дав можливість народитися новим проектам з жіночого лідерства, шляхів впровадження гендерних підходів в навчальний процес, зокрема у технічних ВНЗ, створення гендерно-чутливого ВНЗ, створення у виші умов для людей з обмеженими можливостями та знайти партнерів для реалізації цих проектів.

У «Світовому кафе» члени виставки-ярмарку шукали відповіді на запитання щодо залучення волонтерського потенціалу, підтримки діяльності ЦГО ВНЗ з боку керівництва вишів, фінансової підтримки їх проектів, напрямів роботи із викладацьким складом.

Також у рамках заходу презентовано шведський досвід впровадження політики рівних прав та можливостей жінок і чоловіків та черговий номер електронного журналу про гендер «Ми», що є органом Всеукраїнської мережі ЦГО ВНЗ.

Усі учасники заходу отримали роздаткові матеріали, розроблені Харківським обласним гендерним ресурсним центром та інформаційно-методичні матеріали, видані Міжнародним жіночим правозахисним центром «Ла Страда-Україна». Участь у 1-й Всеукраїнській виставці-ярмарку ЦГО ВНЗ та внесок у впровадження гендерних підходів у систему вищої освіти в Україні відзначили дипломами.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]