Дата публікації:
14 грудня 2012
Кількість переглядів:
682
Поділитися:

Студенти Сумського державного університету знайомляться з кращими зразками української кінодокументалістики. У цьому їм допомагає студентський деканат факультету іноземної філології та соціальних комунікацій. Матеріалами для перегляду стали кращі роботи Міжнародного фестивалю «Docudays UA», який проходить щорічно і демонструється в кожному місті України.

Першим фільмом для перегляду студенти СумДУ обрали «Шахту № 8». Саме його поява викликала велику кількість обурень. Відеороботу зняли з конкурсної програми. «Фільм, в силу політичної ситуації в Україні, складно поширювати.  Але люди мають дати оцінку фільму самостійно, тому що ті звинувачення, які я отримала сьогодні, несподівані для мене, вони просто образливі», – сказала режисер стрічки Маріанна Каат «Українській правді. Життя». У її фільмі йдеться про життя 15-річного хлопця Юри, який один утримує двох сестер і батьків, працюючи на нелегальних шахтах-копанках. Сім’ю переслідують злидні і безвихідь. Журналісти, щоб хоч якось допомогти дітям, навіть купили їм хату.

Фільм демонструвався на фестивалях в 30 країнах світу, окрім України. Тепер його побачили й студенти СумДУ. Бажаючих виявилося небагато, та тих, хто прийшов на кіноперегляд, стрічка вразила. Під час всього перегляду в залі панувала тиша. Дехто не стримував сліз. По завершенню перегляду коментувати акторську гру чи побачені кіноляпи – було зайвим. Документальний фільм «Шахта №8» можна тільки осмислювати.

Невелика кількість зацікавлених документальними стрічками про права людей тільки надихає організаторів кінопоказу звертати увагу студентів СумДУ на кращі роботи фестивалю «Docudays UA». Студентське самоврядування факультету ІФСК запрошує до знайомства зі справжнім мистецтвом документального кіно. Детальна інформація про подальші перегляди знаходиться в офіційній групі студентського деканату ІФСК в соціальній мережі «Вконтакте».

Юрій Токмань,
відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]