Дата публікації:
12 квітня 2013
Кількість переглядів:
906
Поділитися:

11 квітня вчена рада Сумського державного університету обговорила стан та перспективи навчання іноземних громадян у СумДУ та розглянула діяльність студентського самоврядування як одного із важливих чинників забезпечення високої якості підготовки фахівців.

Як зазначив перший проректор СумДУ Василь Карпуша, успішна діяльність сучасного університету на міжнародному ринку освітніх послуг неможлива без суттєвого підвищення рівня організації навчального процесу, його повного навчально-методичного забезпечення, а також – підвищення вимог до рівня підготовки іноземних громадян. І СумДУ – не виняток. «Протягом останніх років відбулося значне зростання чисельності іноземних громадян, які навчаються у СумДУ – із 158 осіб у 2004 році до 1250 осіб у 2013-му. В університеті започатковані та активно діють англомовні проекти наскрізного навчання виключно англійською мовою за багатьма спеціальностями», – зазначив перший проректор.

Однак, за словами Василя Карпуші, нині, виникли прогалини у залученні іноземних студентів, які навчаються заочно та в аспірантурі. Сьогодні для усіх інститутів, факультетів та кафедр постала нагальна потреба вжити заходів щодо активізації профорієнтаційної роботи серед іноземних громадян.

Ректор Анатолій Васильєв наголосив, що перспектива збільшення кількості іноземних студентів залежить, зокрема, і від ефективного забезпечення цього контингенту комфортними умовами перебування в Україні. «Іноземні громадяни, які навчаються в СумДУ є частиною загальноуніверситетської спільноти. Тому, враховуючи національно-культурні особливості, важливим є створення осередків національних культурних центрів, ради лідерів земляцтв, активне залучення іноземців до культурно-мистецьких та спортивних заходів тощо», – зауважив ректор.

Студентський ректор СумДУ Михайло Оприско виступив перед членами вченої ради з аналізом діяльності студентського самоврядування в університеті. «Представники органів студентського самоврядування активно співпрацюють із керівництвом університету щодо вирішення питань забезпечення навчальних та позанавчальних потреб студентської громади»,– зазначив Михайло Оприско.

Серед проектів, реалізованих студректоратом, він виділив наступні:

- «Служба мобільності студентів» (створена для залучення більшої кількості студентів до міжнародних науково-освітніх програм, співпраці з міжнародними організаціями);

- «Студентська служба сприяння працевлаштуванню» (допомагає студентам тимчасово працевлаштуватися);

- «Академія студентського лідера СумДУ» (створена для набуття студентами молодших курсів організаторських та лідерських навичок);

- «Студентські куратори» (прискорення адаптації першокурсників до навчального процесу) тощо.

До того ж, щорічно проводяться масштабні заходи місцевого, всеукраїнського та міжнародного рівнів: конкурс талантів серед першокурсників «Золотий інтеграл», спартакіади, «Міс СумДУ» та «Містер іноземний студент СумДУ», «Мотор», «Взаємовідносини націй» тощо. Вони розкривають творчий потенціал студентства та згуртовують його у дружній колектив.

На думку ректора Анатолія Васильєва, вирішення питань, які турбують студентів – це сумісна робота усього колективу університету: «Взаємовигідне партнерство між керівництвом СумДУ та студентами безумовно має перспективу для розвитку університету як осередку освіти, науки та реалізації прагнень кожного, хто навчається».

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]